Ni vakcinisani, ni testirani ne mogu emitovati Bluetooth signal

2156

Na internetu i društvenim mrežama i dalje svjedočimo dezinformacijama o štetnosti vakcina protiv koronavirusa.

 U jednoj od takvih objava na Facebooku se kaže:

U izvještaju “projekta” navodi se da značajan broj vakcinisanih ljudi emituje Bluetooth signal. Fokus ispitivanja je na vakcinisanima, uz napomenu da se među ispitanicima nalazi i jedna osoba koja je više puta PCR testirana.

Tvrdnju da je prilikom uzimanja brisa iz nosa ili grla, što podrazumijeva PCR testiranje, moguće napraviti ikakvu vezu sa čipom i Bluetooth signalom, izlišno je opovrgavati. Međutim, tvrdnja da opcija Bluetooth na smartfonima detektuje vakcinisane nije nova, ali nije ni tačna.

Ken Kolderup, direktor marketinga u Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), organizaciji koja se bavi razvojem Bluetootha, rekao je za Reuters da ne postoji način da se razvije bluetooth čip koji će biti toliko mali da se doda vakcini i ubrizga kroz iglu koja se koristi za vakcinisanje:

Ovakve tvrdnje su se počele širiti već sa početkom vakcinacije prvom od dostupnih vakcina, AstraZenecom, čiji je sastav, kao i svih ostalih, transparentan i dostupan javnosti na uvid.

Osim Reuters, i tim za provjeravanje činjenica USA Today, takođe je u svom tekstu negirao bilo kakvu povezanost vakcine i Bluetootha:

U moru saopštenja u svrhu borbe sa dezinformacijama, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da  vakcine protiv COVID-19 ne sadrže mikročipove, koji su potrebni za funkcionisanje bilo koje od navedenih tehnologija:

Takođe, spisak sastojaka vakcina  nedvosmisleno dokazuje da je nemoguće da ih Bluetooth tehnologija, koja se oslanja na radio talase za komunikaciju između uređaja u blizini, ikako prepozna.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.