Ni vakcinisani, ni testirani ne mogu emitovati Bluetooth signal

2519

Na internetu i društvenim mrežama i dalje svjedočimo dezinformacijama o štetnosti vakcina protiv koronavirusa.

 U jednoj od takvih objava na Facebooku se kaže:

“Francuzi izvršili bluetooth eksperiment vakcinisanih i testiranih sa PCR testovima. Zaključili su da i testirani emituju bluetooth signal. Projekat se zove: Projet Bluetooth expérience X.”

U izvještaju “projekta” navodi se da značajan broj vakcinisanih ljudi emituje Bluetooth signal. Fokus ispitivanja je na vakcinisanima, uz napomenu da se među ispitanicima nalazi i jedna osoba koja je više puta PCR testirana.

Tvrdnju da je prilikom uzimanja brisa iz nosa ili grla, što podrazumijeva PCR testiranje, moguće napraviti ikakvu vezu sa čipom i Bluetooth signalom, izlišno je opovrgavati. Međutim, tvrdnja da opcija Bluetooth na smartfonima detektuje vakcinisane nije nova, ali nije ni tačna.

Ken Kolderup, direktor marketinga u Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), organizaciji koja se bavi razvojem Bluetootha, rekao je za Reuters da ne postoji način da se razvije bluetooth čip koji će biti toliko mali da se doda vakcini i ubrizga kroz iglu koja se koristi za vakcinisanje:

“Najmanji poznati Bluetooth čipovi i dalje su veći od 2mm x 2mm, bez dodatnih komponenti koje su neophodne kako bi se napravio funkcionalan Bluetooth predajnik, kao što je antena ili izvor napajanja”, rekao je on.

Ovakve tvrdnje su se počele širiti već sa početkom vakcinacije prvom od dostupnih vakcina, AstraZenecom, čiji je sastav, kao i svih ostalih, transparentan i dostupan javnosti na uvid.

Osim Reuters, i tim za provjeravanje činjenica USA Today, takođe je u svom tekstu negirao bilo kakvu povezanost vakcine i Bluetootha:

“Bluetooth tehnologija koristi radio talase za međusobnu komunikaciju uređaja u blizini. COVID vakcine ne sadrže nijedan element koji se može povezati sa elektronikom Bluetooth-a”, piše u tekstu.

U moru saopštenja u svrhu borbe sa dezinformacijama, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da  vakcine protiv COVID-19 ne sadrže mikročipove, koji su potrebni za funkcionisanje bilo koje od navedenih tehnologija:

Vakcina protiv COVID-19 vas neće učiniti magnetnim, uključujući mesto vakcinacije, koje je obično vaša ruka. Nijedna vakcina protiv COVID-19  ne sadrži metale poput gvožđa, nikla, kobalta, litijuma, kao ni proizvode poput mikroelektronike, elektroda i ugljeničnih nanocijevi”, navodi se u saopštenju.

Takođe, spisak sastojaka vakcina  nedvosmisleno dokazuje da je nemoguće da ih Bluetooth tehnologija, koja se oslanja na radio talase za komunikaciju između uređaja u blizini, ikako prepozna.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.