Nove objave, stare laži – Bil Gejts ne truje našu hranu

114

Bil Gejts, filantrop i tehnološki vizionar, često se nalazi na meti teoretičara zavjere, koji ga optužuju za sve – od kontrole veličine ljudske populacije do trovanja čovječanstva. Gejts se u posljednje vrijeme ponovo pojavljuje kao glavni negativac u priči o ,,toksičnom’’ premazu za voće i povrće, čiji je naziv Apeel.  

Navodno, upravo on stoji iza ove tehnologije koja, prema tvrdnjama na društvenim mrežama, ugrožava naše zdravlje. Već na prvi pogled neuvjerljivim manipulacijama pokušavaju nas uvjeriti da je Apeel, inače premaz dizajniran da produži svježinu proizvoda, opasan i pun otrovnih supstanci.  

Tako se u objavama na Fejbuku (1,2) (arhivirano 1,2

Gates i WEF promoviraju “Apeel”, toksični jestivi premaz koji navodno dvostruko produžuje rok trajanja voća i povrća. 
Apeel je nevidljivi premaz sastavljen od pročišćenih monoglicerida i diglicerida, prehrambenih masnih kiselina koje se obično nalaze kao prirodni spojevi u koži, sjemenkama i pulpi voća, povrća i drugih biljaka. 
Ovaj toksični premaz se ne može isprati. 
Apeel sadrži mono i digliceride masnih kiselina E471, koji uzrokuju razne bolesti. 
Proces učinka ovih glicerida na tijelo: 

1) Monogliceridi i digliceridi formiraju trigliceride u tijelu, što dovodi do stvrdnjavanja stijenki arterija, uzrokujući aterosklerozu i pankreatitis. 

2) Apeel sadrži otapala etil acetat i heptan, koja djeluju na središnji živčani sustav, uzrokujući glavobolje, mučninu, pospanost i moguće nepovratno oštećenje središnjeg živčanog sustava. 

3) Dodani su neutralizirajući agensi koji su kancerogeni, uključujući: paladij, arsen, olovo, kadmij i živu. 

Obratite pažnju na etiketu sljedeći put kada budete u trgovini! 

Objavu prati i video sa sljedećom naracijom: 

Za sve koji idu u prodavnicu, čak i u prodavnice zdrave hrane. Sljedeći put kada budete u odjelu za voće i povrće, obratite pažnju na ovu etiketu i ni u kom slučaju nemojte prilaziti proizvodima koji je imaju. Apeel je proizvod koji finansiraju Svjetski ekonomski forum i Bill Gates, a prska se po voću i povrću koje je pred kvarenjem kako bi izgledalo svježe i trajalo duže. Još zabrinjavajuće je to što je Apeel odobren za upotrebu na USDA organskom voću i povrću pod nazivom organic Apeel. 

Glavni sastojak premaza Apeel su mono i digliceridi koji se ekstrahuju iz ulja grožđa. Ovaj premaz se zatim obrađuje uz pomoć dva rastvarača – etil acetata i heptana, koji su poznati kao opasne hemikalije koje mogu ozbiljno oštetiti unutrašnje organe u slučaju ponovljenog izlaganja. Ovaj premaz se ne može isprati. Pored toga, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) prepoznaje gleiss at al kao još jedan naziv za iste sastojke… 

Međutim, istina je značajano drugačija. 

Na našem portalu smo se i prošle godine bavili ovom temom, i demantovali tvrdnje da je Bil Gejts jedan od osnivača kompanije koja proizvodi Apeel.  

Apeel Sciences, kompanija koja stoji iza ovog proizvoda, je osnovana 2012. godine kao start-up za prehrambenu industriju sa sjedištem u Južnoj Kaliforniji, a podržana je sredstvima Fondacije Bila i Melinde Gejts (BIMG).  Iz kompanije je, kako prenosi Rojters, potvrđeno da fondacija BIMG više nije njihov aktivni investitor.  

Apeel je jestivi premaz koji produžava rok trajanja voća i povrća. Premaz je tanki, nevidljivi sloj napravljen od monoglicerida i diglicerida, jedinjenja koji se prirodno nalaze u koži, sjemenkama i pulpi voća i povrća. Ova jedinjenja stvaraju barijeru koja smanjuje gubitak vlage i usporava oksidaciju, što su zapravo procesi koji ubrzavaju truljenje voća, a čime se produžava svježina i smanjuje potreba za čestim kupovinama, što u krajnjem može smanjiti i količinu otpada od hrane. Monogliceridi i digliceridi se često koriste kao aditivi u procesiranoj hrani kao emulgatori. Daleko od toga da su to opasne hemikalije, te su su od strane američke Agencije za hranu i lijekove (US Food and Drug Admnistration – FDA) klasifikovani kao ,,Opšteprihvaćeni kao bezbjedni’’ (Generally Regarded as Safe – GRAS), kao i od strane Evropske Agencije za Bezbijednost Hrane (European Food Safety Authority – EFSA). 

Trigliceridi su glavna forma masti pohranjena u tijelu i sastavljeni su od tri masna kiselinska lanca povezana s glicerolom. Dok je istina da tijelo može sintetisati trigliceride iz različitih masnih kiselina, uključujući one dobijene iz monoglicerida i diglicerida, to se dešava u kontekstu ukupnog unosa masti i energetske ravnoteže. Količine monoglicerida i diglicerida koje se koriste kao aditivi u hrani su veoma male i ne doprinose značajno ukupnoj sintezi triglicerida, te tvrdnje da Apeel premaz uzrokuje aterosklerozu i pankreatitis nisu zasnovane na naučnim dokazima koji bi ukazivali na to da ova jedinjenja mogu dovesti do takvih zdravstvenih problema kada se konzumiraju u količinama prisutnim u premazu. 

Tvrdnje da Apeel premaz sadrži rastvarače kao što su etil acetat i heptan, koji mogu uzrokovati oštećenja centralnog nervnog sistema, kao i  kancerogene materije poput paladijuma, arsena, olova, kadmijuma i žive su potpuno neosnovane. Proizvodni proces i sastojci Apeel premaza strogo su kontrolisani kako bi se osigurala sigurnost proizvoda. Svaka serija premaza prolazi kroz rigorozna testiranja kako bi se osiguralo da ne sadrži štetne kontaminante, što se može vidjeti i na web sajtu kompanije Apeel Science: 

Dostupni su zastarjeli dokumenti na internetu, poput naše FDA GRAS prijave, koju smo podnijeli u ranim fazama istraživanja i razvoja, a koji ne predstavljaju naš trenutni proizvodni proces. 

Naš trenutni proizvodni proces koristi destilaciju (pritisak i toplotu) za ekstrakciju mono- i diglicerida prema našim specifikacijama, i testiramo naše proizvode kako bismo osigurali njihovu čistoću. 

U našem trenutnom proizvodnom procesu ne koriste se rastvarači i stoga ih nema u finalnim proizvodima. 

Takođe, teški metali se ne dodaju našem proizvodu. Zapravo, nastojimo ih ukloniti što je više moguće tokom procesa proizvodnje. 

Na sajtu se takođe može naći i potvrda da se proizvod može isprati sa voća, što demantuje jednu od tvrdnji iz objave. 

Možda ćete naići na stare informacije koje kažu da proizvode ne možete oprati. To potiče iz vremena kada nismo shvatali koliko je to važno za neke od vas, s obzirom da je proizvod potpuno jestiv. Zato smo pažljivije slušali i provjerili sami. Zato sada dijelimo ove novootkrivene informacije s vama! 

Proizvode možete ukloniti ispiranjem voća ili povrća vodom i nježnim trljanjem rukama ili mekom četkom. 

Širenje ovakvih dezinformacija često je motivisano teorijama zavjere koje ciljaju, kako Bila Gejtsa, tako i  druge poznate ličnosti, sugerišući da namjerno zagađuju hranu kako bi kontrolisali ljudsku populaciju. Ovakve tvrdnje nemaju naučnu osnovu i često se oslanjaju na manipulacije i izvlačenje informacija iz konteksta. Bil Gejts, poznat po svojoj filantropiji i ulaganjima u zdravstvene i poljoprivredne projekte, često je meta ovakvih neosnovanih tvrdnji. Fonadacija Bila Gejtsa je grantom podržala kompaniju Apeel Sciences, što je dovelo do toga da ga teoretičari zavjere povezuju s navodnim opasnostima proizvoda. Međutim, njegove investicije su usmjerene na rješavanje globalnih problema poput gladi i klimatskih promjena, a ne na štetne aktivnosti. 

Ova objava, dobija ocjene – lažna vijest i teorija zavjere. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article