Sljedeća pandemija nije isplanirana, niti je britanska naučnica to kazala

2069
fulmih-lazna-vijest

Da je pandemija koronavirusa samo jedna od mnogih koje su unaprijed isplanirane, imali smo priliku da čujemo mnogo puta do sada.

Takve tvrdnje raskrinkali smo u više navrata, a pored toga što se iznova pojavljuju, njima se dodaju i nove teorije zavjera. U najnovijoj se želi ukazati na to da je jedna britanska naučnica otkrila da će nova, planirana pandemija biti smrtonosnija od pandemije koronavirusa.

Gilbert, koja je učestvovala u stvaranju vakcine protiv koronavirusa kompanije AstraZeneka, u intervjuu za BBC tvrdi da bi neke od narednih pandemija mogle da budu smrtonosnije i opasnije od aktuelne,  zbog čega bi, kako je kazala, trebalo da se uradi kvalitetna priprema.

Poruka koju je ona poslala veoma je jasna i ne znači da se sprema nova, isplanirana, pandemija, već je cilj ukazati na potrebu da se ekonomski mora podržati naučni svijet koji izučava viruse i njegove poslijedice po život i zdravlje ljudi. Između ostalog, skreće pažnju i na činjenicu da će virusi u budućnosti ugrožavati živote ljudi, kao što je to bio slučaj u prošlosti.

O tome možemo čitati u brojnim naučnim publikacijama, kao i o brojnim pandemijama koje su svijet zadesile u posljednjih sto i više godina na sajtu američkog Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti. Svemu tome treba dodati činjenicu da istorija koronavirusa datira dalje od 21. vijeka.

Imajući u vidu sve to, kao i riječi britanske profesorke Sare Gilbert, zaključujemo da je cilj njenog intervjua bio da upozori da bi, ukoliko se ekonomski ne podrže oni koji istražuju viruse, neka od narednih pandemija, koja je imajući u vidu istorijat virusa izvjesna, mogla da bude smrtonosnija i opasnija od pandemije koronavirusa sa kojom se svijet trenutno bori.

Prepoznajući suštinu navedenog, evidentno je da su u Fejsbuk objavi zloupotrijebljene riječi Gilbert kako bi se potkrijepio narativ o planiriranoj pandemiji koja za cilj ima zaradu od prodaje ljekova. Zbog toga ovaj post dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.