knezevic-spc

Jedna od najaktuelnijih tema u Crnoj Gori ovog mjeseca je slučaj u medijima objavljenih audio snimaka na kojima se, kako se sumnja, čuje glas visokog službenika Protiv-terorističke jedinice (PTJ) Petra Kneževića. Knežević navodno govori o intervenciji na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita MCP Joanikija, i vezama sa kriminalnim strukturama iz više crnogorskih gradova.

I dok nadležni pokušavaju da utvrde autentičnost pomenutih snimaka, pojedini mediji potrudili su se da stanu u odbranu Kneževića, tvrdeći da objavljivanje spornih snimaka ima za cilj osvetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„PREКO POLICAJCA КNEŽEVIĆA SE SVETE SRPSКOJ PRAVOSLAVNOJ CRКVI“, naslov je Nacionalista.

„Šta se to dešava sa aferom “Prisluškivani razgovor policajca Кneževića” ? U vještački iskonstruisanoj aferi protiv policaja Petra Кneževića jedno je jasno – da je kreirana u krugovima bliskim Milu Đukanoviću. Među glavnim povodima za konstrukciju ove “afere”, valja istaći glavne: Skretanje fokusa javnosti sa činjenice da postoje presretnuti razgovori koji jasno dokazuju da je Veselin Veljović komandovao kriminalnom grupom koja je pokušala da spriječi ustoličenje Mitropolita na Cetinju; Da se preko policajca Petra Кneževića šalje poruka i svim drugim uniformisanim licima koja su odbila poslušnost paralelnom bezbjednosnom aparatu bivše vlasti; Da je kažnjivo biti policajac i vjernik Srpske pravoslavne crkve; Da je, ukoliko je snimak vjerodostojan, nezakonito sniman u kancelariji visokog policijskog funkcionera; Da je policajac Petar Кnežević bio jedan od onih koji su sačuvali mir i stabilnost petog septembra na Cetinju“, navodi se u tekstu.

U navedenim tvrdnjama posebno se izdvaja ona, da je kažnjivo biti vjernik SPC, zbog čega je, kako se tvrdi, Knežević žrtva „vještački iskontruisane afere“. Na pomenutim navodima je i baziran ovaj sporni članak, u kojem se navodi da se u Crnoj Gori vodi „specijalni rat“ protiv SPC.

Ipak, da policajca Kneževića niko ne progoni jer je vjernik i pristalica Srpske pravoslavne crkve, svjedoče događaji koji su uslijedili nakon ustoličenja na Cetinju.

Naime, Knežević i ostali policijski službenici koji su rukovodili policijskom akcijom na Cetinju 5. septembra nagrađeni su od strane crnogorske vlade.

„Vi ste osvjetlali obraz Crnoj Gori. Vi ste djelovanjem pokazali da Crna Gora može da bude drugačija. Zahvaljujući vašem odgovornom i ljudskom djelovanju, Crna Gora je sačuvana“, kazao je tadašnji premijer Zdravko Krivokapić prilikom svečanog prijema policijskih službenika, među kojima je bio i Knežević.

Ubrzo nakon toga ozvaničena je odluka Vlade da izdvoji pola miliona eura za nagrade policajcima.

Komentarišući slučaj Kneževića, kao i događaje sa Cetinja od 5. septembra premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da ostaje pri stavu da je akcija policije na dan ustoličenja Joanikija bila uspješna.

„Ostajem pri stavu, uprkos snimku, da je akcija policije na Cetinju bila uspješna. Šta govori snimak? Šta neko priča u kafani i izmišlja? Zar ozbiljna država treba tim da se bavi? Nikakvih posljedica na Cetinju nije bilo, mi smo sačuvali mir. Ako neko misli da je tamo trebalo da padne krv, ja za te ljude mislim da su neprijatelji države i ako nastave sa takvom retorikom, oni svjesno ili ne guraju zemlju u probleme. Zato mislim da je bila uspješna akcija policije na Cetinju“ naglasio je Abazović, a prenio Portal Analitika.

Reagujući na navode da je Knežević osoba čiji se glas čuje na spornim audio snimcima, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da su svi policijski službenici dužni da rade profesionalno, čuvaju ugled policije i poštuju etička načela u dosljednom sprovođenju zakona, te da će Knežević odgovarati ukoliko bude prekršio navedene norme.

Imajući u vidu da je policijski službenik Knežević nakon akcije na Cetinju nagrađen od strane crnogorske Vlade, uprkos činjenici da je vjernik i pristalica SPC, kao i činjenicu da su crnogorski zvaničnici poručili da će on odgovarati ukoliko se utvrdi da je prekršio zakon i policijski kodeks, možemo zaključiti da su tvrdnje koje sugerišu da se preko njega sprovodi osveta Srpskoj pravoslavnoj crkvi tendenciozne i neutemeljene.

Iz tog razloga, članak portala Nacionalist ocijenili smo kao teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article