Javna je tajna da smo svi pomalo postali zavisni od pametnih telefona, koji nam olakšavaju život, ali i pružaju svakodnevnu zanimaciju. No, ima i onih koji misle da će telefoni biti kraj homo sapiensa. 

Društvenim mrežama kruži video, koji nosi poruku:  

Izbjegavajte elektrosmog (e-smog).  Ne spavaj sa svojim telefonom.  Ne ostavljajte ga čak ni dok spavate.  Isključite WiFi dok spavate. 

Snimak je zapravo izvještaj FOX-a, u kojem se govori o Iphone-ima, za koje Apple upozorava da mogu planuti prilikom punjenja, te da bi punjenje stoga trebalo izbjeći tokom spavanja. Preko videa sa FOX-a nalijepljeno je nekoliko stvari. Prije svega tvrdnja: 

Spavanje pored telefona snižava IQ. Držite se podalje od gluposti 

A zatim i link do istraživanja kojim bi, valjda, trebalo da se potkrijepi ta tvrdnja.  

Istraživanje Harvard business review-a pod nazivom “Imati pametni telefon u blizini utiče na vaše razmišljanje” ne potvrđuje ništa slično. U pitanju je eksperiment koji je, između ostalog dao rezultate poput:  

“Naše istraživanje sugeriše da je, na neki način, samo prisustvo naših pametnih telefona poput zvuka naših imena — oni nas neprestano dozivaju, vršeći gravitacioni pritisak na našu pažnju… Pokušaji blokiranja ili otpora ovoj privlačnosti uzimaju danak narušavajući naše kognitivne sposobnosti. U potresnom preokretu, onda, to znači da kada uspijemo da se odupremo želji da se posvetimo svojim pametnim telefonima, možda zapravo potkopavamo sopstvene kognitivne performanse.” 

U spornoj tvrdnji se navodi da spavanje pored telefona snižava IQ, dok se pomenuto istraživanje odnosi na radnje u budnom stanju, a kada je telefon u blizini ili u drugoj prostoriji. Svakako se ne mogu dovesti u nikakvu vezu.  

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article