Skeč poslužio za dezinformacije i podsticanje islamofobije 

294

Na društvenim mrežama kruži video koji prikazuje muškarca nepoznatog identiteta dok urinira u marketu.  

Konkretno, u objavima više korisnika navodi se da “muslimanski imigrant urinira na proizvode od svinjetinje”, a da je video zabilježen u Holandiji. (1, 2).

Video se dijeli u pogrešnom kontekstu, što dokazuje obrnuta pretraga skrinšota iz videa koja vodi do Ju Tjubera Denija Deriksa, koji kreira sadržaj na internetu i objavljuje pod imenom “Buurtwacht”. 

Video je prvobitno objavljen na njegovom Instagramu 14. decembra prošle godine. Da je u pitanju skeč, a ne stvarna situacija, autor snimka je razjasnio u video dostupnom na njegovom Ju Tjub kanalu.  

U tom videu Deriks na holandskom objašnjava kako je video zabilježen, da je naknadno dodat zvuk uriniranja, a da je objavljen sa namjerom da pokaže ljudima da “sve može biti fabrikovano na internetu” i kako se zapravo šire lažne vijesti. 

Snimak je zaista dokazao svoju poentu, jer ga je podijelio veliki broj korisnika društvenih mreža na stranom govornom području, ali i holandski političar Gert Vajlders, poznat po desničarkim stavovima i iznošenju anti-muslimanskih i anti-imigrantskih stavova. 

Činjenica je da je video osmišljeni skeč, a da je njegov autor razjasnio da se dijeli u pogrešnom kontekstu i prikazuje kao stvarna situacija. Iz tog razloga, objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article