Protest poljskih kamiondžija bio prije protesta u Njemačkoj  

253

Njemačku potresaju protesti farmera i kamiondržija, koji su bijesni zbog ukidanja subvencija. Zemlja je paralisana, blokirane su ulice i auto-putevi. Tome treba dodati da su u trodnevni štrajk krenuli i željezničari, što znači da će vlada na čelu sa Olafom Šolcom, koja ionako konstantno gubi na popularnosti, morati hitno da nađe neka rješenja.  

Paraliza Njemačke gotovo sa oduševljenjem dočekana je kod onih koji žele da proguraju anti-zapadni narativ, ili da potenciraju kako je, eto, jedna velika Njemačka trenutno u rasulu. Sljedstveno, uslijedile su dezinformacije. Jedna od njih tiče se videa, na kojem se vidi kolona kamiona, a za koju autor tvrdi da je iz Poljske:  

OVO JE OGROMNO! Poljski kamiondžije sada su se pridružili u znak solidarnosti s njemačkim poljoprivrednim prosvjedom. Nećete vidjeti ovaj video na lažnim vijestima MSM 

Poljoprivrednici, vozači kamiona i civili u Njemačkoj, a sada im se pridružuje i Poljska, svi zajedno, jednostavno su nevjerojatni!!! 

Video u pitanju jeste iz Poljske, ali je na Tik tok postavljen prije Nove godine. Tačnije, 22-og decembra. Sudeći po poljskim medijima, u pitanju je takođe protest kamiondžija i to u Ščećinu. Protesti u Njemačkoj krenuli su u ponedjeljak, osmog januara. 

Sve navedeno govori u prilog tome da u pitanju nije podrška Poljaka Njemcima, već da se radi o dva odvojena protesta u dvije države, u razmaku od 15-ak dana.  

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article