Dezinformacije o uvozu mesa u Crnu Goru

672

Proizvodnja “vještačkog mesa” i negativni uticaj mesne industrije na čovječanstvo, teme su koje na društvenim mrežama nikad ne izlaze iz kategorije – atraktivno. A sve što je zanimljivo širokim narodnim masama, predstavlja dragocjen manipulativni materijal  dezinformatorima.  

Naime, na Fejsbuk grupi “Antisatanisti Crne Gore” sredinom avgusta pojavio se post u kojem se između ostalog navodi da se u našu zemlju uvozi meso staro do godinu dana, te da oni koji upravljaju mesnim industrijama, koristeći rupe u zakonu, svjesno truju crnogorske građane/ke. Tekst prati i video u kom se vidi određeni proces proizvodnje ali bez pojašnjenja gdje je i kad snimljen. 

“Mesna industrija u CG godinama iz zemalja Beneluksa uvozi meso staro do godinu dan. Zakon u Beneluksu je da meso koje je stajalo u hladnjaču može samo da bude korišteno 6 mjeseci a posle toga na otpad. Zatim LOBI lopova i bandita koji se bave mesnom industrijom,salamama i kobajama donosi zakon u skupštini da se u Crnu Goru može uvesti meso koje je do 12 mjeseci u hladnjačama i tako se legalizuje kriminal i profit mesne industrije dok se narod truje i razbolijeva emulgatorima koji ubijaju smrad. Dakle takvo meso se kupuje po 50 centi i manje za 1kg, zatim ga doćeraju hladnjačama u Crnu Goru i melju,a vi narode jedite GOVNA.Kao šlagvort za otkupljenu našu jagnjad koju tjeraju u Holandiju za 1kg takvog mesa dobijaju 5 kg otpadnog zamrznutog ili GMO(ko zna šta nam uvaljuju).” stoji u spornom postu. 

U namjeri da zaustavimo pometnju u virtuelnom prostoru, koju prave ovaj i slični sadržaji, kod Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove zvanično smo provjerili navedene tvrdnje.  

U odgovoru, koji potpisuje direktor institucije Vladimir Đaković pojašnjeno je da je uvoz proizvoda životinjskog porijekla u Crnu Goru dozvoljen isključivo ukoliko pošiljka ispunjava propisane uslove u pogledu bezbjednosti hrane i veterinarskog javnog zdravlja, a što se potvrđuje sertifikatom koji prati svaku pojedinačnu pošiljku.  

“Prije samog uvoza, uvoznik je dužan da podnese zahtjev za izdavanje rešenja o ispunjenosti propisanih uslova za uvoz određenih proizvoda životinjskog porijekla (meso, mlijeko, riba, jaja…).Limitirajući uslov za izdavanje ovog rešenja je da proizvodi potiču iz odobrenog objekta sa jedinstvenim veterinarskim kontrolnim brojem. Ovaj broj se na svakom proizvodu životinjskog porijekla nalazi u vidu ovalne oznake koja sadrži podatak o zemlji porijekla i broj objekta. Drugi zahtjev je da se objekat nalazi na području države u kojoj nije prisutna zarazna bolest životinja, koja se određenom vrstom proizvoda može prenijeti (avijarna influence, afrička kuga svinja, klasična kuga svinja…) Nakon dobijanja rešenja može se realizovati uvoz”, kazao je Đaković u izjavi za Raskrinkavanje. 

On ističe i da kontrolu ispunjenosti propisanih zahtjeva za proizvode životinjskog porijekla koji se uvoze u Crnu Goru vrši granični veterinarski inspektor  za svaku pojedinačnu pošiljku. 

“Tek nakon izvršene kontrole identifikacije pošiljke, prateće dokumentacije i po potrebi, uzimanja uzoraka za laboratorijsku analizu i ispitivanja parametara bezbjednosti i kvaliteta proizvoda, vrši se  puštanje pošiljke u promet od strane graničnog veterinarskog inspektora. Napominjemo da su proizvodi životinjskog porijekla podložniji kontaminaciji pa samim tim potpadaju pod proizvode visokog rizika po zdravlje ljudi I kao takvi se laboratorijski kontrolišu učestalije nego drugi prehrambeni proizvodi. 

Već prilikom identifikacijske kontrole i kontrole prateće dokumentacije, veterinarski inspektor provjerava i rok trajanja proizvoda koji se uvoze. Rok trajanja za svaki proizvod u skladu sa Uredbom o informisanju potrošača mora biti naveden na svakom proizvodu. U skladu sa ovom uredbom,  proizvođač  odnosno subjekat u poslovanju hranom i uvoznik su odgovorni za informacije koje su navedene na hrani uključujući i  rok trajanja. 

Predmet laboratorijske kontrole kontrolišu se sledeći parametri: prisustvo patogenih mikroorganizama, kontaminenata, aditiva, ostataka veterinarskih ljekova, kao i drugi parametri kvaliteta i bezbjednosti hrane”, dodao je Đaković. 

Pravilnikom o standardima za stavljanje na tržište živinskog mesa propisani su minimalni uslovi koje u pogledu kvaliteta mora da ispuni svinjsko meso, kao i uslovi čuvanja, pakovanja i transportovanja  mesa i  jestivih djelova. Takođe, uslovi propisani pravilnikom moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu. 

Pravilnikom je i jasno definisano šta se tačno podrazumijeva pod ohlađenim svinjskim mesom, šta pod zamrznutim i duboko zamrznutim, a šta pod odmrznutim svinjskim mesom. 

“Svinjsko meso može da se odmrzava samo u industrijskim objektima u kojima su obezbijeđeni uslovi za odmrzavanje, odnosno za očuvanje kvaliteta. Svinjske polutke i osnovni djelovi svinjske polutke, koji su bili prethodno zamrznuti, mogu se stavljati u promet na malo samo ako nisu bili zamrznuti duže od 12 mjeseci i ako u toku skladištenja nisu promijenili organoleptička svojstva. 

Jednom odmrznute polutke, osnovni djelovi polutke i jestivi djelovi zaklanih svinja ne mogu se ponovo zamrzavati. Jestivi djelovi koji su bili prethodno zamrznuti mogu se stavljati u promet na malo samo zamrznuti”, propisano je Pravilnikom. 

Imajući u vidu navedene propise i ograničenja ovaj objavi dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.  

Takođe, zbog niza tvrdnji da nas “mesna industrija truje”, da je u pitanju “legalizovani kriminal” te da se u našu zemlju uvozi “otpadno, zamrznuto ili GMO” meso ovaj sadržaj dobija I ocjenu teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article