Dok zdravstvene vlasti zbog pojave novih, zaraznijih sojeva koronavirusa pozivaju ljude da se u što većem broju vakcinišu, teoretičari zavjera svakog dana kreiraju nove dezinformacije, kako bi se postigao suprotan efekat. U toj borbi Crna Gora je dostigla 40.3% potpuno vakcinisanih, dok je u Evropi početkom novembra smrtnost porasla za oko 10%.

Na jednoj Fejsbuk stranici objavljen je status u kome se tvrdi da niko od političara nije obolio od koronavirusa, jer koriste lijek koji košta više hiljada eura, te da je jasno zašto su dostupne vakcine besplatne.

Ovo je lek koji protiv korone koriste političari i zato niko nije bolestan! Lek se zove Regen-cov i proizvodi ga firma Regeneron Pharmaceuticals, ali šta je problem sa ovim lekom? Lek je preskup. Ovo je lek čija doza košta 3000 dolara! Zato su vakcine koje od ničega ne štite za narod besplatne, a narod ko božja marva ne zna šta se desava! Ali zato političari jako dobro znaju, ali ćute! Tako da znate sva srpska elita je sa ovim lekom (i ne samo srpska) jer svi idu bez maske! Doza kosta 3000 dolara!

O kakvom je lijeku riječ?

Lijek REGEN-COV spada u grupu monoklonskih antitijela i smanjuje šanse da se osoba zarazi koronavirusom za 81,6 odsto, i to do osam mjeseci nakon uzimanja lijeka. To je utvrdila farmaceutska kompanija Regeneron koja ga proizvodi, nakon najnovije faze kliničkog ispitivanja.  U studiji se navodi da niko od pojedinaca koji su živjeli u domaćinstvu sa zaraženim osobama nije hospitalizovan, te da je drugačija situacija bila sa šest osoba u placebo grupi.

Kako je to objasnio doktor sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, Radan Stojanović, lijek djeluje tako što se vezuje za spajk protein, što sprječava ulazak virusa u ćeliju. Lijek je u oktobru odobren u Sjedinjenim državama kod djece i odraslih (12 godina i stariji sa težinom od najmanje 40kg) koji su pod visokim rizikom da budu hospitalizovani zbog komplikacija od koronavirusa. U dokumentu je istaknuto i to da taj lijek mogu da koriste samo oni koji su izloženi virusu. Ovog mjeseca odobrila ga je i Evropska medicinska agencija(EMA).

Koja je cijena lijeka?

O cijeni bilo je više riječi prethodnog mjeseca kada su zdravstvene vlasti Sjedinjenih Država kupile lijek za 2.100 dolara po dozi, što je besplatno za građane. Predsjednik i glavni izvršni direktor Regenerona, Leonard Šlajfer je tom prilikom istakao:

„Dok vakcinacija ostaje prva linija odbrane u borbi sa koronavirusom, REGEN-COV je ključno sredstvo koje smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 70 % kod osoba sa visokim rizikom kada se daje u ranoj fazi infekcije. “, rekao je Šlajfer.

Šta je istina, a šta ne?

Kada se poslože činjenice, jasno je da nije tačno da lijek košta 3000 dolara, već oko 2000, što plaća Vlada, a ne građani, koji ga dobijaju ukoliko doktori preporuče tretman sa tim lijekom. On nije zamjena za vakcinu, što je istakao i direktor kompanije koja proizvodi REGEN-COV.

I to nije sve. Mnogi političari su se vakcinisali, što smo mogli da vidimo u medijima, pa je tako drugu dozu britanski premijer primio u junu, američki predsjednik buster, odnosno, treću u septembru, što je učinio i predsjednik Srbije ovog mjeseca. Pred kamerama to su učinili i naši političari, među kojima i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i šef Parlamenta Aleksa Bečić.

Kada se sve sumira, objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.