Nastavnica u Hrvatskoj uhapšena zbog remećenja javnog reda i mira, ne zbog kovid propusnice

851
rus-ubistvo

Veliki broj država u Evropi pooštrava mjere prema nevakcinisanim građanima, a za sve veći broj svakodnevnih aktvnosti potrebna je potvrda o vakcinaciji.

Iz antivakserskog pokreta na ovakve mjere odgovara se protestima ali i širenjem lažnih vijesti.

Jedan od takvih primjera je tvrdnja da je u Hrvatskoj uhapšena učiteljica jer je na posao došla bez kovid propusnice.

Kako su pojasnili naši partneri iz Faktografa, događaj se odigrao u Garčinu, kod Slavonskog Broda, gdje stvarno jeste privedena jedna od nastavnica u školi „Vjekoslav Klaić“.

Ipak, policija je zvanično saopštila da nastavnica nije uhapšena zbog kovid propusnice već zbog remećenja javnog reda i mira, odnosno zbog vike, galame i pokušaja da nasilno uđe u školu.

Iz policije su objasnili i da ih je zvala direktorka škole uz obrazloženje da dvije osobe ometaju ulazak djece na nastavu, ali i osoba koja je tvrdila joj se onemogućava ulazak na radno mjesto.

S obzirom na činjenice da nastavnica jeste uhapšena, ali zbog ometanja javnog reda i mira a ne zbog toga što nije imala kovid propusnicu ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.