Put neistine: Sa lažnog profila Mihaila Dedeića do svih tabloida

3447

Crnogorska pravoslavna crkva i njen mitropolit Mihailo Dedeić odavno su na udaru sprskih tabloida, koji je „krste“ kao nepriznatu, a Mihaila nazivaju raspopom. U istom duhu je i nedavna objava tabloida Alo.rs koji se u cilju diskreditacije vjernika CPC poslužio i lažnim profilom mitropolita CPC.

„RASPOP DEDEIĆ VENČAO RAJKA I ŽARKA Objavljena fotografija sa Cetinja izazvala buru u javnosti“  naslov je teksta na alo.rs u kojem se navodi da je Mihailo vjenčao gej par.

Vijest je objavljena i na fejsbuk grupi Pleme Kuči Drekalovići koja broji 3.700 članova, kao i na još jednom fejsbuk profilu.

Portal 24sedam.rs takođe je objavio pomenutu vijest, a ona se našla i na portalima jajce-online, atvbl, bl-portal, prijedor24, banjaluka.net. Dok su portali aloonline.ba i etrebinje u međuvremenu uklonili svoje objave.

„U kanonskim priznatim pravoslavnim crkvama brak kao sveta tajna je suživot muškarca i žene, stoga je praksa koju CPC uvodi protivna svim kanonima“ primjećuje ovaj portal.

Ipak, radi se o netačnoj vijesti koja je objavljena na lažnom profilu mitropolita Mihaila, o čemu je raskrinkavanje već ranije pisalo.

U objavi koju su tabloidi iskoristili za plasiranje ove informacije, a koja dolazi sa lažnog profila, isto tako lažni Mihailo piše:

Danas sam vjenčao mladence na Cetinju.  Želim sve najljepše u zajedničkom životu Cetinjanima Rajku i Žarku. Subhanallah.

Vijest na koju su se regionalni mediji „upecali“ ubrzo je podijeljena i na lažnom fejsbuk profilu koji nosi naziv poglavara Crnogorske pravoslavne crkve.

Već ranije imali smo priliku da se uvjerimo da pomenuti profil širi lažne vijesti, između ostalog i fotošopiranim fotografijama. Nema sumnje da se isto dogodilo i ovoga puta, kada je fotografija dva mladića sa mitropolitom MCP zloupotrebljena kako bi se plasirala priča o navodno sklopljenom gej braku.

Ono što je novost, jeste da su fejsbuk post ovoga puta upotrebili brojni mediji, plasirajući ga bez prethodne provjere kao vijest, ispostaviće se lažnu.

Imajući u vidu navedene činjenice, objava sa lažnog fejsbuk profila pod nazivom Mihailo Miraš Dedeić dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Sa druge strane, portali Alo, 24sedam,  jajce-online, atvbl, aloonline.ba, bl-portal, prijedor24, banjaluka.net, i etrebinje dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

___
Edit: 23.11.2021.

Edit: 13.02.2022.

Portal Alo i portal 24hPrijedor objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 21.10.2022.

Portal 24sedam.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.