Širom svijeta prijavljen je pomor krava, od Sjedinjenih Država, do Indije. Kako to već biva, u igri su razne teorije zašto se to dešava – od vakcine do velike globalne zavjere. U Kanzasu, konkretno, u pitanju je toplotni udar.

Na Fejsbuku se pojavio video na kojem se vidi gomila uginule stoke, a prati ga tekst:

Zvaničnici zaista jesu rekli da je u pitanju vrućina, a ko je seljak na kojeg se poziva autor posta, nije moguće provjeriti.

Ono što jeste moguće provjeriti je da je za pomor krava kriv toplotni udar i vlaga. Snimak je iz juna, a prema navodima američkih zvaničnika i pisanju medija, temperature u  Kanzasu dostizale su i 42 stepena.

Portparolka Udruženja za stočarstvo Kanzasa, Skarlet Higins, kaže:

Prema njenim riječima, stoka je počela da pati oko 11-og i 12-og juna, sa porastom temperatura i vlage, dok su se vjetrovi povukli.

Ovim problemom bavio se Univerzitet Minesota Extension. Na njihovom sajtu se objašnjava kako stoka pati kada nakupi previše toplote koju ne može izbaciti disanjem ili putem znoja…

Teorije o pomoru krava u Kanzasu pripisuju se različitim faktorima, pa i Bilu Gejtsu, koji se optužuje da je kriv jer “želi da svi jedemo njegovo sintetičko meso”.

O pomoru krava u Indiji već smo pisali. Teorija koja tu preovladava je da je uzrok vakcina, što naravno nije istina. U pitanju je bolest kvrgave kože.

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.