tragovi-aviona

Svako biće na planeti u nekom trenutku se zapitalo zašto bijeli tragovi ostaju iza aviona. Za tu pojavu postoji naučno objašnjenje, koje međutim, teoretičari zavjera često zanemare. Prema njihovoj teoriji, riječ je o, kako se često navodi, trovanju i zaprašivanju građana.

Na Fejsbuk profilu Marko Kraljević – četvrti objavljena je fotografija na kojoj se vide tragovi aviona, što prati i kratak tekst:

„To jednostavno jeste trovanje i ništa drugo“.

Na istom profilu, u kratkom vremenskom roku, objavljena su još dva posta koji se odnose na istu tvrdnju, od kojih je drugi video, a koji ima preko 50 komentara i gotovo 250 šerova.

Kako nastaju bijeli tragovi iza aviona na nebu?

Kondenzacioni trag ili trag pare formira se kada se vodena para nastala sagorijevanjem goriva u motorima aviona kondenzuje na česticama čađi ili aerosolima sumpora u izduvnim gasovima aviona. Kako avioni lete veoma visoko, čak preko 9000 m, vazduh na toj visini je veoma hladan i kreće se od -40 stepeni celzijusa, pa čak i do -57 na visini od 12 000 m.

Na takvoj hladnoći, za nekoliko sekundi vodena para iz motora se smrzne oko čestica izduvnih gasova, koje avion ostavlja iza sebe, što formira dugačak oblak u obliku pruge. Njegovo trajanje zavisi od vlažnosti okoline, pa ako je vazduh oko aviona suv, oblak kondenzacionog traga nestaće čim se obrazuje. Međutim, ako je vazduh oko mlaznjaka koji leti na velikoj visini prilično vlažan, iza aviona će ostajati sve duži rep, koji se nekada pruža sa jednog na drugi kraj neba.  

To znači da su tragovi aviona zapravo oblaci koje proizvodi čovjek i podsjećaju na ciruse, vrstu visokih oblaka koji imaju vlaknast izgled.

Izvor: Nasa, tragovi aviona iznad sjevernog dijela SAD-a, gledano iz svemira

Kako to izgleda na praktičnom primjeru, moguće je vidjeti u Nasinom dokumentu, gdje je pripremljena vježba za studente.

Iz svega navedenog jasno je da nema mjesta tvrdnji da je riječ o zaprašivanju i trovanju, za šta ne postoji niti jedan dokaz.

No, ta teorija zavjere živi duži niz godina. Pojavila se još 90-ih godina prošlog vijeka, kada se tvrdilo da tragovi aviona na nebu sadrže hemikalije, zbog čega im je dat naziv „chemtrails“ (tragovi hemikalija), što se pripisivalo vladama, koje su to navodno radile zbog kontrole vremena ili raspršivanja droga kako bi se uticalo na opštu populaciju.

Tom temom bavile su se kolege iz Istinomera i Raskrinkavanje.ba.

Zbog svega navedenog ovoj objavi dajemo ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

 

In this article