Krivokapić nije bez znanja Vlade zabranio let Lavrova preko Crne Gore

1763
ranko-krivokapic

Ove nedjelje jedna od udarnih vijesti u Crnoj Gori, ali i u Evropi je informacija o odloženoj zvaničnoj posjeti ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Beogradu.

Šef ruske diplomatije zajedno sa delegacijom odustao je od posjete Srbiji iz razloga što je njihovom avionu bilo onemogućeno da do Beograda stignu preko vazdušnog prosta iznad Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Ovakav rasplet događaja, pored samih aktera planirane posjete, naljutio je i dežurne rusofile, pa su tako portali koji ne kriju da su naklonjeni Vladimiru Putinu na sebi svojstven način interpretirali odluku crnogorskih vlasti.

„SKANDAL: Ranko Krivokapić bez znanja Vlade zabranio prelet Lavrovu preko Crne Gore“, tvrdi portal Borba.

Njihov tekst prenio je srpski AloRegion, kao i portal TVHappy, a link članka podijeljen je i na fejsbuk stranicama i grupama.

„Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, bez znanja premijera Dritana Abazovića i ostalih ministara, samoinicijativno je donio odluku da zabrani prelet aviona Sergeja Lavrova preko teritorije Crne Gore, ekskluzivno saznaje BORBA“, navodi se u tekstu.

Dodaju i kako je „nevjerovatno da jedan ministar u vladi može samoinicijativno da donese ovakvu odluku“.

Uprkos tvrdnjama ovoga portala, odluku o zabrani leta ruskom diplomatskom avionu nije donio sam Ranko Krivokapić, niti je to učinio samoinicijativno.

Naime, takve tvrdnje jasno je demantovao crnogorski premijer Dritan Abazović odgovarajući na pitanje novinara.

„Crna Gora samo sprovodi raniju odluku o uvođenju sankcija Rusiji. Svi imamo svoje nadležnosti. Mi smo zemlja koja je uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Naše postupanje je potpuno identično drugim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji i uradile istu stvar. O ovoj odluci nije odlučivala Vlada, bez obzira što je kolektivni organ. Obaviješten sam, i sam nisam bio u Crnoj Gori u tom periodu kada sam obaviješten od strane ministra odbrane. Imali smo konsultacije sa ministrom vanjskih poslova, dakle sva ministarstva su dužna da sprovode sankcije“, kazao je Abazović, a prenio portal RTCG.

Podsjećanja radi, Crna Gora je zvanično uvela sankcije Rusiji još u aprilu mjesecu.

Kako je tada objavljeno, članice EU, ali i države poput Crne Gore koje su se pridružile sankcijama, obavezale su se da zabrane slijetanje, polijetanje ali i prelet njihovih teritorija bilo kojoj ruskoj letjelici, uključujući i komercijalne letove, kao i druge avione registrovane u Rusiji pa i letjelicama koje nisu registrovane u toj zemlji ali ih posjeduju ili iznajmljuju pravna lica ili pojedinci iz Rusije. 

O zabrani preleta avionu kojim je Lavrov trebalo da doputuje u Beograd govorio je i crnogorski šef diplomatije Ranko Krivokapić.

„Zabrana preleta je bila neizbježna jer je to poštovanje obaveze koje je Crna Gora preuzela”, kazao je Krivokapić aludirajući na sankcije koje je država uvela Rusiji, iz čega i proizilazi odluka o zatvaranju vazdušnog prostora.

Bez obzira na tvrdnje Borbe, jasno zaključujemo da Crna Gora nije zatvorila vazdušni prostor za ruski avion na osnovu „samoinicijativne odluke“ Krivokapića.

Takve navode demantovao je premijer Abazović, kao i sam Krivokapić.

Imajući u vidu te činjenice, u spornom tekstu pomenutih portala jasno prepoznajemo elemente dezinformisanja i plasiranja manipulativnog sadržaja.

Iz tog razloga članak Borbe koji su prenijeli Alo i TVHappy ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article