Video prikazuje proizvodnju igračaka, a ne “vještačkih jaja”

447

Dezinformatori gotovo svakodnevno propagiraju narativ da svijetom vladaju elite, a stvaranje vještačke i modifikovane hrane dio je istog narativa kojim se pokušava dokazati da postoje planovi o kontroli populacije.

Na Fejsbuku kruži video koji navodno prikazuje proces fabričke proizvodnje jaja, a korisnici društvenih mreža tvrde sljedeće:

“Veštačka jaja. Znamo li uopšte šta jedemo. Da mi eliminišemo prvo one svinje, pa krave, ovce i koze, pa živinu, pa jaja, pa će onda sotonjare da nam daju rešenje u vidu veštačkog mesa i veštačkih jaja.

Problem pa rešenje. Ljudi u laganica fazonu, veruju sotonjarama i misle da tako treba, pa rekli su na TV-u”.

Rezultati obrnute pretrage skrinštota videa ukazuju da video, kao i tvrdnja o vještačkim jajima kruže internetom godinama unazad.

Da jaja nisu predviđena za konzumaciju, već su prikazana plastična jaja, ukazala je novinska agencija iz Šangaja, Jiefang Daily još 2017. godine.

Video snimak prikazuje “sluz”, među djecom poznatiji kao “ljjigavac”. U pitanju je gusta pasta koja mijenja oblike, ne pravi mrlje i ne lijepi se za stvari, a djeci naročito zanimljiva igračka jer mogu da je “gnjave” i lako preoblikuju.

U objavama na društvenim mrežama, vidi se kako radnici u fabrici od te paste prave bijeli i žuti dio koji su reprodukcija bjelanca i žumanca, a potom ih smještaju u plastičnu školjku koja joj daje oblik jaja.

Iako je rezolucija snimka koji se dijeli na društvenim mrežama loša, na internetu je moguće naći i snimak kvalitetnije rezolucije na kojem su primjetne naljepnice koje se lijepe na proizvedene igračke.

Etiketa pripada korejskoj kompaniji koja prodaje ove igračke na različitim veb lokacijama na internetu.

Nadležna agencija za bezbjednosti i standarde hrane Indije je opovrgla navode da su na tržištu plasirana vještačka jaja.

“Plastična jaja ili vještačka jaja su mit, zbog činjenice da ne postoji tehnologija za proizvodnju plastičnih jestivih jaja”, navedeno je u dokumentu nadležne institucije.

Više međunarodnih fakt-čeking platformi, kao i kolege iz Raskrinkavanja.ba ukazale su da analizirani video ne prikazuje proizvodnju “vještačkih jaja za konzumaciju”, već dječijih igračaka.

Objave ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article