Tursku su u prethodna dva mjeseca pogodile dvije prirodne katastrofe.  U avgustu su šumski požari harali jugom zemlje, da bi ovih dana u sjevernim pokrajinama haos izazvale poplave. Zbog svega što se događa, razni video snimci kruže društvenim mrežama, a time i teorije zavjera.  

Jedan od njih objavljen je na jednom Fejsbuk nalogu uz opis: 

Turska, juče. DEW, Direktno energetsko oruzje.  

Na snimku se vide zgrade iza kojih se širi gusti, crni dim i u daljini veliki plamen.  

Priča o energetskom oružju nedavno je postala popularna na mrežama među teoretičarima zavjere, a posebno kada je velika katastrofa pogodila Havaje.  

Takve objave upućuju na to da „elite” ili vladine agencije namjerno podmeću požare, zanemarujući klimatske promjene kojima iz godine u godinu svjedočimo. Prema tvrdnji tih autora, oni to čine uz pomoć “DEW-a, direktnog energetskog oružja”, koje se navodi u objavi.  
To oružje, prema objašnjenju američke Vlade, koristi koncentrisanu elektromagnetnu energiju za borbu protiv neprijateljskih snaga i sredstava. Oružje uključuje lasere velike energije i druge elektromagnetike, kao što su milimetarsko talasno i mikrotalasno oružje velike snage. 

Da se takvo oružje koristilo u Turskoj ovih dana, u naseljenim mjestima, nema nikakvih dokaza. 

 Snimak implicira na požar u jednoj od provincija u Turskoj, što je moguće vidjeti na ovom snimku. Kako smo objasnili u ranijem članku, što su učinili i brojni drugi fakt-čekeri, tvrdnje o oružju za izazivanje požara zasnovane su na fotošopiranim fotografijama.  

Zbog svega navedenog, ovoj objavi dajemo ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article