Razorni požar koji je progutao ostrvo Maui na Havajima danima je glavna poslastica teoretičarima zavjere. Jedna od glavnih tema je ona: kako su kuće poznatih i slavnih ostale netaknute, ali i kako to da su objekti plave boje takođe prošli bez ikakve štete?

U jednom od mora postova na tu temu, na Fejsbuku je postavljeno pitanje:

Od čega stvarno štiti plavi krov?

U montiranom videu od nekoliko fotografija prikazana je navodna kuća poznate voditeljke Opre Vinfri, koja navodno ima plavi krov. Od kako su požari na Mauiju postali poznati svjetskoj javnosti, od tada se i postavlja pitanje kako to da je kuća Vinfrijeve u komadu. Doduše, odgovor je prost: ona ima kuću na ostrvu, ali je ona udaljena nekih sat od epicentra požara.

Temom plave boje bavio se i AP, koji piše da su pitanju nedokazive tvrdnje, te da slike sa terena dokazuju da su objekti raznih boja, kako nestali – tako i preživjeli devastirajuće požare na Mauiju.

AP je takođe demantovao i tvrdnje da je na Mauiju korišćena neka vrsta lasera kako bi se izazvali požari, a koji navodno zaobilaze objekte plave boje.

Sagu oko plave boje pokupili su i drugi mediji, poput Newsweek-a. U njihovom tekstu se demantuju i navodi da su na Mauiju sačuvani plavi automobili, ili plavi kišobrani i daje se pojašnjenje:

“Kao što satelitski snimci Lahaine takođe pokazuju, prije požara je postojao veliki broj zgrada koje su bile ofarbane u plavo koje su kasnije uništene u požarima, kao što se vidi na snimcima uništenja iz vazduha.

Što se tiče slike plavog automobila, video snimak snimljen u ulici Front, Lahaina, gdje su automobili napušteni dok su požari zahvatili grad, prikazuje brojna vozila u drugim bojama koja nisu bila toliko oštećena plamenom.”

Zbog svega navedenog, sporna objava dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article