„Zverinji sistem“ u Šangaju – teorija zavjere o korišćenju metroa

1496
u-sangaju

Savremena tehnološka dostignuća unaprjeđuju kvalitet našeg života, a neka od njih postala su nezaobilazna tokom obavljanja svakodnevnih obaveza. Ukoliko živite u Šangaju, koji ima skoro 25 miliona stanovnika, upravo zahvaljujući različitim tehnološkim izumima uspjećete da se, recimo, brže i jednostavnije prevezete sa jednog odredišta na drugo.

Međutim, takva – jednostavna logika ne važi i za brojne teoretičare zavjere.

“ŠANGAJ i novi svetski poredak……‼️

Tamo je ZVERINJI SISTEM skoro pa uspostavljen…..‼️

Da bi koristili metro, javni prevoz, moraju prvo da se SKENIRAJU tj očitaju qr kod……‼️

GLEDAJTE TE ROBOVE…..‼️

……koja POKORNOST i POSLUŠNOST…….‼️”, navodi se u objavi na Fejsbuku uz podijeljeni video snimak na kojem se vidi kako veća grupa ljudi ulazi na metro stanicu pritom držeći telefon u ruci i očitavajući QR kod na ulazu.

Ovaj snimak pronašli smo i na Twitteru, kao i na YouTubeu gdje je postavljen početkom mjeseca.

Plaćanje karata putem QR koda nije nikakva novost i ta usluga dostupna je u cijeloj mreži metroa u Šangaju već godinama. I mnogi drugi gradovi u Kini (poput Pekinga) dozvolili su plaćanje prevoza QR kodom. 

Takođe, kineske metropole Peking i Šangaj pokrenule su uslugu koja omogućava putnicima metroa da koriste isti QR kod za plaćanje karata u oba grada.

U Kini je uobičajeno da putnici u metrou koriste QR kod za plaćanje, koji se obično skenira na ulazu u stanice, što je kao što vidimo slučaj i sa snimkom koji je predmet ove analize. Ovakav način kupovine karata omogućava uštedu vremena putnicima i povećava efikasnost čitavog sistema javnog prevoza.

Dodatno, u cilju preveniranja pandemije koronavirusa ovaj sistem je unaprijeđen kreiranjem zajedničkog koda koji sadrži i informacije o zdravstvenom stanju, najnovijim rezultatima PCR testa i slično…

To je, prema medijskim izvještajima, učinjeno jer su stanovnici ovog velikog grada morali da skeniraju više QR kodova koristeći različite mobilne aplikacije da bi koristili metro ili autobuse, da bi mogli da uđu na javna mjesta i sl…

Dakle, iz navedenog je jasno da se skeniranje QR koda primjenjuje zbog lakšeg i bržeg transporta putnika, u cilju uštede vremena i efikasnijeg funkcionisanja javnog prevoza, što je u suprotnosti sa zaključcima iz analizirane Facebook objave i zbog čega ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, zbog iznošenja tvrdnji o “novom svjetskom poretku”, uspostavljanju “novog zverinjeg poretka” (jedna od ranijih analiza dostupna ovdje) kao i navoda da je u pitanju „pokornost i poslušnost“ ovaj sadržaj ocijenili smo i kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article