Novi promašeni Zicer: Tekst da je Čanak uhapšen je satiričan

2282
canak-ukrajina

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, objavio je prije nekoliko dana da će se zaputiti u Ukrajinu, kako bi se iz prve ruke uvjerio kakvo je stanje u toj, ratom zahvaćenoj zemlji. Devetog juna srpski mediji objavili su da je Čanak sa saradnicima prešao granicu Ukrajine.

Istog dana, srpski satirični portal Zicer objavio je tekst da je Čanak uhapšen u Ukrajini. Međutim, satira je veoma brzo prerasla u dezinformaciju koja se prenosi društvenim mrežama.

ŠOKANTNO! – ZICER TVRDI: ČANAK UHAPŠEN U UKRAJINI KAO RUSKI ŠPIJUN! – NEPOZNATA NJEGOVA DALJA SUDBINA!

Korisnici društvenih mreža upecali su se na tekst Zicera, u kom se navodi:

Međutim, već negde oko 14 časova ukrajinska policija je uhapsila Čanka i njegovu pratnju. Iako se Čanak u Srbiji predstavlja kao prijatelj Ukrajine i neko ko ne voli Putina, ukrajinski elektronski mediji su izvestili da je Nenad Čanak ruski agent i da za to imaju pouzdane dokaze.

Jedini pouzdan dokaz je – da je Čanak u Ukrajini i da se, kako stvari stoje, slobodno kreće. Kao potvrda za to može poslužiti tvit koji je objavio 13-og juna iz Harkova. Istog dana vijest je prenio i vojvođanski portal 021. Dakle, to je četiri dana pošto je Čanak ušao u Ukrajinu i isto toliko dana otkad je Zicer objavio da je on u rukama ukrajinskih vlasti. Pritom, Čanak nastavlja da izvještava sa lica mjesta na Tviteru.

Iako je poznato da je Zicer satirični portal, što je jasno i naznačeno na njihovom sajtu, ova vijest brzo je pronašla svoj put da svih onih koji nijesu saglasni sa Čankovom politikom i postala – lažna vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objava portala Zicer dobija ocjenu Satira.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

In this article