Tetovaže u boji nisu zabranjene u zemljama EU

1822
tetovaze-eu

Djelimično prenošenje istine u medijima nije prvi put dovelo do konfuzije. Tako je sada vijest da je u Evropskoj uniji ukinuto korišćenje oko 4.000 štetnih hemikalija protumačena kao stop za tetovaže u boji. A kada jedan novinar iz regiona loše pročita tekst, tako pročitaju i ostali, poput domino efekta i dolazimo do dezinformacija.

Tetovaže u boji: šta je istina?

Zato se putem portala i društvenih mreža, domaćih i regionalnih, prenosio samo jedan naslov u različitim sintaksama:

Evropska unija zabranjuje tetoviranje u boji: Tatu majstori besni

A onda se čuo i glas tatu majstora i dobavljača opreme za tetoviranje koji su u video snimku objavljenom, između ostalog, 6. januara na Fejsbuk stranici Žena.hr, sebe nazvali ,,kolateralnim žrtvama.” Takođe su dodali da do sada nijesu imali problema sa reakcijama na tetovažu, a kamoli sa karcinomom, što je jedan od razloga za uvođenje te zabrane.

Europska unija zabranila oko 4 tisuće najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama. Dobra vijest za ljubitelje tattooa, boja neće trajno nestati. Imaš li ti tetovažu?

U komentarima ispod videa sa takvim opisom jednoglasno je rečeno: Ne podržavam.

Otkad je 4. januara uvedena ta obustava, portali su je tretirali na svoj način, zbijajući šale da će se sada tatu turizam preseliti u zemlje regiona. Tako je bezbroj medija objavio informaciju da nema više šarenih crteža po tijelu za ljude u zemljama EU. 

Međutim, ta vijest je trajala desetak dana. Nakon toga su  kolege iz Raskrinkavanje.ba provjerile izvor informacije i predstavile činjenice kakve jesu. Potom su krenule ispravke i update objava.

Pravila EU

Regulacije Evropske unije koje se tiču hemikalija (REACH) usaglasile su sve zemlje članice još 2020. godine.  Nova pravila obuhvataju zabranu 4.000 štetnih supstanci, među kojima je i isopropanol alkohol, uobičajeni sastojak mastila za tetoviranje, a ne 4.000 najčešćih hemikalija koje se nalaze samo u tintama, kako je to prenešeno.

Evropska agencija za hemikalije jasno je naglasila da cilj nije da se zabrani tetoviranje, već da boje koje se koriste za tetovaže i trajnu šminku budu bezbjednije, jer su neka istraživanja pokazala da određene supstance izazivaju rak, genetske mutacije i druge ozbiljnije probleme. Takođe, sigurnije alternative štetnim bojama već su dostupne na tržištu.

Međutim, iako smo razjasnili da se zabranjene hemikalije ne odnose isključivo na mastila za tetoviranje, činjenica je da je tatu industrija indirektno pogođena, jer su ipak obuhvaćeni pigmenti plave i zelene kojih ima u 60 odsto boja za tetoviranje. Zato su oni svoje nezadovoljstvo iskazali potpisivanjem peticije,  koja je vrlo brzo premašila 175.000 potpisa.

Dezinformacija

Priča o tetovažama u boji je primjer kako netemeljno čitanje i pogrešno prenesene informacije pokreću lavinu koja u nekim slučajevima može biti opasna. Ovoga puta mogući haos je zaustavljen, jer kako smo zaključili, tvrdnje iz pomenutih naslova su dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article