Navodne pretenzije Albanije na teritorije bivših jugoslovenskih republika neiscrpna je tema domaćih i regionalnih medija…

Portal IN4S.net objavio je vijest pod naslovom:

Vijest je objavio i portal borba.me pod naslovom: 

Na sličan način vijesti je objavio i portal republika.rs, navodeći da je Rama poručio da su Crna Gora, Makedonija i Kosovo jedno te isto.

Samo je portal Standard objavio ovu vijest pozivajući se na portal borba.me

___

Neposredno pred početak sjednice UN-a u Njujorku albanski predsjednik Edi Rama objavio je snimak sa tri djevojke iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova koje govore albanskim jezikom.

https://www.facebook.com/watch/?v=917224188660845

Rama u obraćanju kaže:

On koristi riječ “shqip” koja se u ovom obraćanju odnosi na albanski jezik odnosno na to da je sreo tri djevojke iz tri države koje govore albanski jezik. 

Kako Rama nije rekao da su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo albanski, niti da je to jedno te isto,objave sa portala In4s.net, Vidovdan.org, Borba.me, republika.rs ocjenjujemo kao “lažnu vijest”, a objavu sa portala Standard kao “prenošenje lažne vijesti”.

____

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “prenošenje lažne vijesti”. dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

(Raskrinkavanje.me) 

IN4s: Lažna vijest | Vidovdan: Lažna vijest | Borba: Lažna vijest | Republika.rs: Lažna vijest | Standard.co.me: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti