U tabloidnim medijima i na desničarskim portalima koristi se svaka prilika da se manipuliše informacijama o tzv. Velikoj Albaniji, markiraju se zapadne države koje navodno podržavaju tu ideju, šire se strah i napadaju demokratske vrijednosti

Jedan od posljednjih primjera širenja straha od tzv. Velike Albanije je tekst u beogradskim Novostima objavljen 9. oktobra nakon sastanka lidera Pokreta Samoopredeljenje i potencijalnog premijera Kosova Aljbina Kurtija sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Arneom Sanesom Bjornstadom iz Ministarstva spoljnih poslova Norveške i ambasadorom Norveške na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom.

Tekst je naslovljen: 

Jedan detalj sa sastanka sa Kurtijem privukao pažnju: Da li to Norveška podržava stvaranje “Velike Albanije”?

U tekstu se navodi:

U sali gde su razgovarali potencijalni premijer tzv. Kosova i zvaničnici iz Norveške bila je postavljena i zastava “velike Albanije”, pa se postavlja pitanje da li ovo predstavlja prećutnu podršku i ohrabrenje za realizaciju tog projekta. Podsetimo, stvaranje “velike Albanije” podrazumeva brisanje granica između Kosova i Albanije, na kojoj su ranije radili prethodni premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj i albanski premijer Edi Rama.

Informaciju Novosti prenijeli su portali IN4S i Pink.rs. 

Nakon objave ovih tekstova uslijedila je reakcija šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića koji je “osudio Kurtijeve sastanke sa zvaničnicima”. 

Ovo je fotografija koja je objavljena uz tekst Novosti:

Fotografija je izvorno objavljena na Kurtijevom Tviter nalogu uz opis da su predstavnici Norveške čestitali na ostvarenom izbornom rezultatu i da su raspravljali o socio-ekonomskim pitanjima Kosova i boljem funkcionisanju pravosuđa.

Iza učesnika sastanka se vidi albanska zastava, koja je nacionalni simbol Albanaca na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, a ne zastava tzv. „Velike Albanije“, kako tvrde Novosti.rs.

Takođe, održavanje sastanka u kancelariji u kojoj je zastava Albanije se ne može dovesti u kontekst podrške Norveške stvaranju tzv. Velike Albanije, niti su norveški zvaničnici svojim izjavama nagovijestili takvu vrstu stava.

Interesovanje medija za Kurtija poraslo je nakon što je njegov Pokret Samoopredjeljenje osvojio najviše glasova na kosovskim izborima. Prištinski mediji su pisali da Kurti u kancelariji u kojoj prima goste drži samo albansku nacionalnu zastavu. On je zagovornik ideje o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, ali je, prema ocjenama analitičara, te stavove ublažio u predizbornoj kampanji, ističući da je najvažnije ojačati državu Kosovo.

Činjenicu da je sastanak održan ispred albanske zastave Novosti koriste kao polaznu tačku za nagađanje i navođenje čitalaca na pogrešan zaključak, koji nema utemeljenje u zvaničnim stavovima Norveške, zbog toga tu objavu ocjenjujemo kao “manipulaciju činjenicama”. Takođe, objavama sa portala in4s i Pink.rs dodjeljujemo istu ocjenu. 

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „manipulisanje činjenicama“ dobija medijski izvještaj koji koristi tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

___

Ovaj tekst je dio šireg narativa o tzv. Velikoj Albaniji koju prati konstantno širenje straha od formiranja ove navode zemlje. Tabloidni i desničarski mediji nerijetko koriste protokolarne događaja, sastanke ili izjave albanskih i kosovskih zvaničnika o neriješenim regionalnim ili identitetskim pitanjima i na manipulativan način ih predstavljaju čitaocima. Tom pisanju dodaju često navode da ovaj projekat podržavaju zapadne države, SAD, EU i NATO. 

Raskrinkavanje.me je za godinu dana analiziranja medijskog sadržaja, raskrinkalo niz tekstova koji su dio tog narativa: 

Evropa ne sponzoriše tzv. Veliku Albaniju >>>

Tuzi u Uniji albanskih opština, a ne tzv. Velikoj Albaniji >>>

Novosti: Manipulisanje činjenicama | IN4s: Manipulisanje činjenicama | Pink.rs: Manipulisanje činjenicama