Od početka pandemije koronavirusa jedno od najkontroverznijih pitanja je nošenje zaštitne maske.

Zdravstvene vlasti su u početku saopštavale da maske ne moramo nositi, onda su promijenile mišljenje i sada su maske obavezne za svakoga, svakog dana.  To je, očekivano, odmah pokrenulo manipulacije u medijima i na društvenim mrežama.

Fejsbukom je danima kružio video italijanskog farmaceuta i vlasnika privatne laboratorije Stefana Montanarija, inače deklarisanog protivnika vakcinisanja, na kojem on tvrdi da su zaštitne maske štetne za građane.

– Vlažeći masku, stvaramo dobar teren za sve viruse, bakterije, gljivice i parazite koji se nalaze u zraku… i onda udišemo s njima milimetar od nosa. Nemamo slobodno disanje, ugljen-monoksid se vraća u našu krv. To vodi do acidoze. To se zove hiperkapnia, ona znači da imamo previše ugljen- monoksida u krvi. Skoro svi kanceri, rekao bih svi, zadovoljni su stanjem acidoze… Ko je sklon kanceru, pomaže tim poludjelim ćelijama da polude još više – navodi između ostalog Montanari u videu.

Da maske ne štite u potpunosti od oboljevanja jasno je ukazano iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), iz koje su dali i jasna uputstva kako rukovati maskama da bi one imale efekta.

Kako su to već objavile kolege iz hrvatskog Faktografa, istraživanja sprovedena u tri pekinške bolnice su pokazala da je jedna od deset maski korištena u bolnicama pozitivna na viruse, a da su veće šanse za pronalazak virusa imale  one maske na licima osoblja koje je liječilo više od 25 pacijenata ili koristilo masku duže od 6 sati.

I prema preporukama i uputstvima SZO, najveća šansa da se maska „zarazi“ je prilikom njenog skidanja, pa je stoga potrebno da se maske što češće mijenjaju nakon kontakta sa rukama. Ukoliko se sa maskom postupa ispravno, prema preporukama SZO, ona ne može dodatno ugroziti čovjeka različitim gljivicama, bakterijama…

Još jedna netačna tvrdnja koji Montanari iznosi je da se zbog maski ugljendioksid vraća u krv i izaziva povećanje pH vrijednosti u krvi. Ipak, jasno je da bi do ovoga došlo, maska morala da se nosi u jako dugim periodima i to bez prekida.

To je objasnila i pulmološkinja Olga Mediano govoreći za špansku platformu za provjeru činjenica maldita.es koja se bavi provjeravanjem činjenica.

„Kod zdravih osoba, ovo se neće dogoditi zato što maske nisu potpuno zatvorene, već imaju određeni nivo ventilacije”, objašnjava Mediano

Takođe, ona je ukazala da ne postoji niti jedna studija koja dokazuje da korištenje maski uzrokuju rak, kao što Montanari tvrdi.

Bitno je naglasiti da su protiv Montanarija italijanske vlasti podnijeli krivičnu prijavu zbog njegovih izjava o koronavirusu.

S obzirom da su tvrdnje Montanari iznio u svom videu nisu potkrijepljene nijednom činjenicom niti relevantnom studijom, već u videu iznosi sopstvene tvrdnje, ovaj slučaj smo ocijenili kao pseudonauka.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Pseudonauka