Iako lijek za koronavirus još nije pronađen, to nije spriječilo pojedince da putem društvenih mreža dijele lažne zdravstvene savjete za prevenciju i liječenje te bolesti koji nemaju potvrdu zvaničnih zdravstvenih institucija.

Jedan od tih ‘’recepata’’ glasi:

Nepoznati autor  objašnjava da su ovi sastojci preporuka načelnika klinike u Beču koji radi na prevenciji koronavirusa,  ali, ne navodi se ni ime načelnika, ni klinike. Ovaj post je osim što je masovno šerovan putem društvene mreže Instagram, našao svoje mjesto i u mnogobrojnim Viber grupama.

Portal Medicalnewstoday analizirao je istinitost pet mitova o koronavirusu, od kojih su tri lažna mita o vitaminima D, C i cinku. O mitovima koji se tiču vitamina C i njegovom dejstvu na virus, pisao je i portal Snopes.

Medicalnewstoday objašnjava da su istraživači Centra za medicinu na Univerzitetu Oksford ispitivali povezanost vitamina D sa COVID -19  i da su zaključili da nijesu pronašli kliničke dokaze o  vitaminu D u prevenciji ili liječenju od koronavirusa, kao i da su o  tome saglasni drugi istraživači u Irskoj, SAD –u, Belgiji.

Stav je da taj vitamin doprinosi opštem zdravlju, ali da njegovo uzimanje  bez prethodnog  traženja savjeta ljekara može biti štetno.

Portal, dalje navodi da je tim istraživača iz Rusije, Njemačke i Grčke ispitivao uticaj cinka kao preventivnog i terapijskog sredstva za COVID -19, ali da su eksperimenti pokazali nedostatak stvarnih kliničkih dokaza za to.

Kada je riječ o vitaminu C, u  članku se objašnjava da su naučnici saopštili da visoke doze intravenskog  vitamina C (daje se kroz infuziju) mogu pomoći u  ublažavanju simptoma kod teško oboljelih od COVID -19, ali da redovni dodaci vitamina C vrlo malo mogu pomoći ljudima da se izbore sa virusa SARS-COV-2.

Portal za provjeru činjenica Rappler je u članku o  povezanosti đumbira i korone  ukazao da je Svjetska zdravstvena organizacija istakla da se konzumiranje tradicionalnih biljnih čajeva posebno ne preporučuje kao  lijek za koronavirus i da to čak može biti štetno.

Rojters je  pisao da nije uspio da pronađe  nijednu zvaničnu potvrdu ili medicinski savjet o upotrebi jabukovog sirćeta za eliminaciju koronavurusa.

Na internetu  nema dostupnih  relevantnih podataka o povezanosti uticaju selena u prevenciji  i liječenju korone.

Raskrinkavanje je  ranije pisalo o drugim  lažnim receptima za prevenciju  korone

Pošto nema naučnih dokaza  da ovi vitamini  koji se dijele u viralnoj poruci utiču na prevenciju i  liječe korone ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.  Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest