Društvene mreže su u danima infodemije koja prati virus korona, postale ozbiljno i opasno žarište plasiranja dezinformacija i lažnih vijesti.

Već danima u regionu kruže brojni postovi u kojima se tvrdi da ljekari virus korona pripisuju pacijentima koji su oboljeli ili preminuli od neke sasvim druge bolesti.

Od juče jako sličan post kruži Facebookom i Instagramom među crnogorskim korisnicima tih mreža. Post koji se dijeli je objavljen kao komentar na Instagramu od strane profila vesozivkovic4.

Navodni autor poruke tvrdi da radi u laboratoriji u nikšićkoj bolnici, te da su tamo, pod pritiskom Vlade, oboljeli od karcinoma lažno prijavljivani kao oboljeli od COVID-19.

Ovaj post izazvao je brojne reakcije među građanima i korisnicima društvenim mreža, s obzirom na to da se pojavio u trenutku kada broj zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori ponovo raste, nakon 40 dana tokom kojih nijesmo imali ni jedan novoprijavljeni slučaj u zemlji.

Iz NKT dobili smo odgovor da Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti nije poznato da postoji osoba pod imenom Veso Živković u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Oštro su demantovali i navode o netačnom prijavliivanju oboljelih, tvrdeći da “to ne bi bilo tehnički moguće čak i kad bi neko htio to da uradi”.

Pretragom na internetu naišli smo i na post koji je takođe šerovan od strane profila vesozivkovic4, mada u tom trenutku sa drugačijom profil fotografijom. Profil je objavio lažnu vijest o ”dječaku iz Nikšića kojeg je policija brutalno pretukla”, o kojoj je Raskrinkavanje ranije pisalo.

Ponovo molimo građane da pažljivo čitaju i prijavljuju sve vijesti i informacije koje im djeluju sumnjivo i dezinformativno.

Ovakve vijesti su kreirane isključivo kako bi izazvale paniku među građanima, bez ijednog dokaza i potpuno neosnovano. Ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest