Vlada ne izdvaja dodatni novac za nabavku aviona i vraćanje dugova MA

956

Ovo je još jedan primjer medijskog izvještaja koji u sebi sadrži ”miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja…

Portal IN4S je objavio tekst sa naslovom

u kome je iznio netačne informacije  da će Vlada uz 155 miliona koje je već opredilila za nacionalnog  avioprevoznika, dodatno izdvojiti novac za uplatu osam miliona eura  koje MA ima prema Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i za nabavku  novih aviona”

U tekstu se navodi:

Skupština je na predlog Vlade krajem prošle godine  usvojila lex specialis kojim izvršna vlast  planirala da pomogne opstanak državnog avioprevoznika sa 155 miliona pomoći. U tu sumu novca  se računa  i otplata dugova prema Kontroli letenja Srbije i Crne Gore i nabavka novih aviona.

To je potvrdio i direktor SMATSA Predrag Jovanović koji je izjavio da Vlada Crne Gore na osnovu zakona usvojenog krajem 2019. godine treba da izmiri dug nacionalnog avioprevoznika.

Zakonom je definisano i da će Vlada u periodu od 2021. do 2024. godine obezbijediti 50 miliona eura za nabavku  aviona, a ta suma će biti uvećana i za pripadajuće poreze.

„Nabavka aviona počeće 2020. godine, a sprovodiće je MA“ piše u zakonu.

U međuvremenu, odložena je primjena ovog zakona, jer se radi dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu državnu firmu.  Analiza treba da posluži kao osnova za izjašnjenje Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) po pitanju legalnosti državne pomoći MA.

Pošto je tačno da država planira da pomogne nacionalnog avioprevoznika sa 155 miliona eura, ali da se mimo te sume ne izdvaja dodatni novac za vraćanje dugova SMATSA i kupovinu aviona objavu portal IN4S ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

IN4s: Dezinformacija