buca-dezinformacije

Ukrajinski i svjetski mediji danima pišu o zločinima nad civilnim stanovništvom u ukrajinskom gradiću Buča iz kojeg stižu tragične fotografije i snimci žrtava. U Buči, iz koga se povukla ruska vojska, pronađeni su ubijeni civili na ulicama, kao i masovna grobnica.

Dok Zapad osuđuje takav stravičan zločin, zvanična Rusija negira umiješanost i ističe da je riječ o, kako se navodi, još jednoj provokaciji. Na tom fonu su i tekstovi brojnih dezinformatora, koji tvrde da je na djelu „medijska satanizacija Rusa“. Portal IN4S je objavio tekst o Buči, u kome se navodi da se sve odnosi na medijsku agresiju zapadnih medija i pokušaj podmetačine, što prati naslov:

“Genocid u Buči” – jeftina replika Markala i Račka: Medijska satanizacija Rusa ne jenjava!

Kako se navodi u tekstu, poseban razlog za „refleksnu moralnu reakciju na medijsku pripremu agresije imaju Srbi“, za šta posebno prozivaju Rojters i Vol Strit Žurnal. 

„Bez ikakvih skrupula i, još važnije –  bez ikakvih dokaza, ukrajinska strana je, očigledno, pod mentorstvom sa Zapada, odlučila da iscenira „genocid“. Morbidni scenario sa „scenama mrtvih tijela“, lansiran je u etar. U snimku koji prilažemo, a koji je Nacionalna policija Ukrajine objavila juče, pod naslovom „Buča – čišćenje grada od okupatora“, ostaje nejasno na kojeg „okupatora” misle kada je, kao što znamo, ruska vojska otišla iz Buča 30. marta? S druge strane, pitamo se, gdje su nestala tijela koja su ležala na putevima? Zašto 8 minuta o tome nije bilo riječi?“ 

Na tom portalu, istog dana objavljen je i tekst koji potpisuje Jovan Lakićević u kome se ističe da je riječ o navodnom masakru nad domaćim i, kako se navodi, pod navodnicima, nedužnim stanovništvom. Poput ruskih zvaničnika, on tvrdi da je to „provokacija ratnih huškača“, kojom se želi „zaglušiti Planeta“ i uvjeriti kako je Rusija ratni zločinac bez premca.

„Po amaterskoj inscenaciji predstavlja apsolutni ćorak, čak i za korisne idiote, odnosno zombirane žrtve zapadne populacije. Nedavno je procurelo da čitavu tu bezočnu propagandnu ujdurmu sprema združena ekipa zločinačkog poduhvata, sastavljena od predstavnika CIA-e, Pentagona i CNN-a. Ne može im se, nažalost uputiti čestitika na ovoj amaterskoj sprdačini od predstave. Žali Bože onih promrzlih statista, koji su morali da leže s jedne i druge strane puta, na po trideset metara cik-cak razmaka, dok ne prođu kamere…“

Šta se sve dešavalo u Buči

Ministarstvo odbrane Ukrajine je u nedjelju 3. aprila objavilo saopštenje da su se u mjestu Buča, nadomak Kijeva, lokalni civili nasumično ubijali. 

“Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ruskih životinja. Lokalni civili su nasumično ubijani, neki s vezanim rukama na leđima, a njihova tijela razbacana po ulicama grada”.

Ukrajinske vlasti tvrde da imaju dokaze o ratnim zločinima počinjenim u tom mjestu, sjeverozapadno od Kijeva. 

Istog dana, ruske vlasti su reagovale i negirale tvrdnje, objavivši saopštenje na Telegramu, gdje se navodi da je riječ o provokaciji. Dodaje se nijedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvog nasilnog dejstva dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, kao i da su se civili slobodno kretali i koristili telefone. U saopštenju se dodaje da su ruske snage grad napustile 30. marta, dan nakon pregovora koji su se održali u Turskoj

Prvi video snimci sa terena objavljeni su 1. aprila na Telegramu i Tviteru, gdje se vide ubijeni ljudi na ulicama razorenog grada, dok je reakcija ukrajinskih vlasti uslijedila 3.aprila, što zvaničan Kremlj koristi za tvrdnje da je riječ o medijskim lažima. To potkrepljuju i video objavom gradonačelnika tog grada, Anatolija Fedoruka, koji je 31. marta čestitao dan oslobođenja Buče.  

U jednom tekstovima IN4S-a navodi se da je sve inscenirano, te da su na snimku statisti, koji su tu ležali dok se ne ugase kamere. Takve i slične tvrdnje objavile su i ruske vlasti i diplomate, pozivajući se na izvještaj ukrajinske televizije Espreso, koji sadrži video snimak koji su raskrinkavale kolege iz Istinomera. Detaljnom analizom su utvrdili da se na snimku iz Buče ne pomjera leš, već fleka na automobilu, te da je vizuelnu zabunu koja je iskorišćena za tendencioznu opužbu o ukrajinskoj medijskoj laži, prouzrokovala i distorzija konveksnog ogledala retrovizora.

Taj video snimak analizirao je i BBC, koji ga je upoređivao sa fotografijama visoke rezolucije koje su nastale 3. aprila i utvrdio isto što i kolege iz Istinomera. Uz to, novi dokazi koje su objavili, pokazuju da su leševi na ulici Buče bili i 19. marta, što pokazuje objavljeni satelitski snimak.  

Isti snimak sa leševima na ulicama Buče analizirale su i kolege iz Bellingcat.com i Newsweek.com, koji su u izvještaju naveli i satelitski snimak koji pokazuje da se masovna grobnica u Buči, pored crkve Svetog Andreja počela iskopavati još 10. marta, kada je to područje bilo pod ruskom kontrolom.

IN4S se u prvom tekstu, gdje se navodi da je sve inscenirano, poziva na snimak koji je objavila ukrajinska policija 2. aprila, što je dostupno na njihovom zvaničnom Fejsbuk profilu. U opisu videa je istaknuto da su specijalne jedinice započele čišćenje grada, gdje se na samom početku snimka vidi jedno tijelo na ulici.  U videu se ne vidi dio grada gdje su leševi na ulicama, kao ni crkva gdje je otkrivena masovna grobnica, što je objavljeno narednog dana, 3 .aprila na Fejsbuk profilu ukrajinskog predsjednika, Vladimira Zelenskog.  

U istom tekstu se navodi i da je genocid u Buči jeftina replika Markala i Račka. Podjećamo da je riječ o masakrima koji su se dogodili na pijaci Markale u Sarajevu i to dva 1994. i 1995. godine, prilikom čega je ubijeno 111 ljudi, kao i o masakru iz 1999. godine u selu Račak na Kosovu, kada je ubijeno 45 ljudi. Za masakre u Sarajevu, među kojima je i onaj na pijaci, pred Haškim tribunalom osuđeni su Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.  

Na kraju, tvrdnja da na ulicama Buče nijesu leševi, već kako se navodi, statisti, moguće je opovrgnuti i uz materijale sa terena. Naime, u tom mjestu bili su i brojni internacionalni fotografi i snimatelji, pa je na linkovima koji su dostupni ovdje moguće vidjeti razmjere užasa koji je pogodio narod Ukrajine. Upozoravamo da su fotografije uznemiravajućeg karaktera.

Uzimajući u obzir sve navedeno, objavama IN4S-a, koje ne sadrže nikakve činjenice kojima bi se potkrijepile tvrdnje da se u Buči inscenirao genocid, te da je na dostupnim snimcima riječ o statistima,  dajemo ocjenu „dezinformacija“. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Zbog činjenice da autori bez dokaza za zločin u Buči optužuju CIA, Pentagon i CNN, kao i zapadne medije, objavi dajemo ocjenu „teorija zavjere“.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article