Bošković nije govorio o slanju vojske na istočni front, već u sastav snaga NATO

1153
boskovic-klikbejt

Pristrasni i manipulativni tekstovi sa neistinitim naslovima svakodnevna su pojava u brojnim medijima koji ne poštuju ključne standarde novinarskog  izvještavanja. Jednu od tih objava, u kojoj se pominje bivši ministar odbrane, Predrag Bošković, sa naslovom iza koga se krije drugačiji sadržaj imao je portal IN4S:

 „Još nijesmo poslali Vojsku!”: Bošković hoće na “istočni front”?

U tekstu je prenijeta izjava Boškovića u vezi posjete delegacije crnogorske Vlade Bugarskoj, koju je predvodio Zdravko Krivokapić krajem prošlog mjeseca na sastanku predsjednika vlada država članica NATO-a Jugoistočne Evrope.

Portal IN4S navodi da „posjetu premijera Krivokapića i ministra Stijovića Bugarskoj, nekadašnji „srpski visokoletač“ Predrag Bošković, nije uspio da ne prokomentariše, i to iz pozicije zauvijek bivšeg ministra odbrane“

„Odlazeći predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić očito je zalutao na sastanak predsjednika vlada država članica NATO Jugoistočne Evrope koji se danas održava u Bugarskoj, istakao je Bošković. On dodaje da Krivokapić i njegova vlada u kontinuitetu opstruiraju obaveze koje proističu iz NATO članstva.

“Sankcije prema Rusiji ne usklađuju u potpunosti sa našim međunarodnim partnerima, Crna Gora nije poslala svoje jedinice Vojske u sastav snaga NATO-a zbog invazije Rusije na Ukrajinu, pa bi bilo interesantno znati sa kakvim podozrenjem su drugi učesnici gledali na Krivokapića”, kazao je Bošković“, prenosi IN4S.

Iz samog teksta ovog portala, ali i originalnog saopštenja  Boškovića se vidi da je član predsjedništva DPS-a ukazao na neispunjavanje obaveza  odlazeće Vlade koje su proistekle iz članstva države u NATO savezu i da  nije govorio  „o slanju vojske na istočni front“, odnosno u Ukrajinu na što upućuje IN4S u naslovu teksta.

Poznata je i činjenica da NATO nije poslao trupe u Ukrajinu zbog ruske invazije.

Pošto se tvrdnja iz naslova ne nalazi u samom tekstu ovu objavu ocjenjujemo kao „Klikbejt“. Tu ocjenu  dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Objavu ocjenjujemo i kao “manipulaciju činjenicama”. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article