U Crnoj Gori nema 5G mreže, pa vrapci nijesu mogli uginuti od nje

1595

U Podgorici je jutros nakon olujnog nevremena pronađen veliki broj uginulih vrabaca što je inspirisalo brojne korisnike društvenih mreža i komentatore na portalima da ponovo pokrenu priču kako su ptice uginule zbog uvođenja 5G mreže.

U jednoj od takvih objava na Facebooku se navodi:

Objavu prati video snimak uginulih ptica podijeljen sa stranice Podgorički vremeplov.

Ornitolog Bojan Zeković iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica potvrdio je da je nevrijeme uzrok pomora ptica.

Ptice nijesu mogle uginuti od 5G mreže jer u Crnoj Gori ta nova generacija mobilne telefonije još nije zaživjela. Regulator telekomunikacionog tržišta Agencija za telekomunikacije i poštansku djelatnost(EKIP) i mobilni operateri su 5G mrežu najavili do kraja 2022 godine.  EKIP u ovoj godini planira  izradu strategije za uvođenje 5G mreže

Raskrinkavanje je ranije pisalo o lažnim objavama o tome da je 5G mreža uzrok uginuća ptica.

Prije nepunih mjesec dana nakon oluje koja je pogodila Kragujevac društvenim mrežama Facebook i Twiter se proširila lažna vijest o tome da su ptice u tom gradu uginule od 5G mreže, iako ona u Srbiji nije uspostavljena. O tome je pisao AFP fact check.

Komentare i objave koji povezuju uginule vrapce u Podgorici sa 5G mrežom ocjenjujemo kao lažne vijesti. 5G mreža u Crnoj Gori nije uspostavljena, pa vrapci od nepostojeće mreže nikako nijesu mogli uginuti, a stručnjaci koji se bave proučavanjem ptica potvrđuju da je olujno nevrijeme uzrok smrti vrabaca.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest