U Kanadi nijesu spojena sirotišta i domovi za stare

1694

Na internetu svakodnevno imamo priliku da vidimo brojne lažne vijesti, dezinformacije i ostale slične podatke koje možemo okarakterisati kao obmanjujuće. Iako je najčešće njihova primarna svrha diskreditacija pojedince ili grupacije, postoje i primjeri lažnih objava koje, u neku ruku nemaju lošu namjeru, već su nastale usljed pogrešne percepcije i interpretacije određenih događaja.

Dokaz za to je nedavni primjer, na koji su pažnju skrenule objave na društvenim mrežama ali i u portalima.

Naime, informacija o spajanju staračkih domova i sirotišta u Kanadi, postala je viralna na internetu o čemu svjedoče Fejsbuk postovi, koji su izazvali puno reakcija.

„U Kanadi su realizovali genijalnu ideju – kombinovali su „Starački dom“ i „Sirotište“. Rezultat je premašio sva očekivanja. Stariji imaju unuke ljubavi i po prvi put su siročad naučila šta su ljubav i briga. Ljekari su primjetili poboljšanje svih vitalnih funkcija kod starijih, buđenje interesovanja za život“, navodi se u fejsbuk objavi u kojoj su priložene i dvije fotografije, a koja je podiljeljena čak preko tri hiljade puta.

Identičan sadržaj podijeljen je sa drugog profila  u jednoj javnoj Fejsbuk grupi, koja broji preko 14.2 hiljada članova. Objava je podijeljena i na Tviteru, gdje je takođe zabilježen veliki broj reakcija.

Da korisnici društvenih mreža nijesu jedini koji su ove informacije plasirali u javnost, govore i objave o navodnom spajanju staračkih domova i sirotišta, na portalima, a samo neki od njih su akter.ba, senzor.ba.

U pomenutim člancima takođe je moguće pročitati konstataciju da su „u Kanadi realizovali ideju po kojoj su staračke domove spojili sa domovima za napuštenu djecu!“

Provjerom činjenica na internetu, dolazimo do zaključka da su sve ove tvrdnje zapravo netačne. Pretragom fotografija koje su okačene na Fejsbuku, a na kojima se baziraju sporne tvrdnje, dolazimo do jednog članka koji je objavljen 2016. godine, a priča dolazi iz Velsa.

Riječ je o socijalnom eksperimentu, sprovedenom u gradu Caernafron(Vels), a njegov cilj je istraživanje međugeneracijske njege između penzionera i djece predškolskog uzrasta.

„U okviru projekta, djeca iz jaslica Parciau iz Caernarfona provela su nedelju dana u dnevnom centru Maesincla u gradu, kako bi se družila, jela i učestvovala u aktivnostima sa starijim ljudima“, navodi se u članku u kojem se i nalaze fotografije prvobitno podijeljene na Fejsbuku i Tviteru.

Opovrgavanjem objava o spajanju sirotišta i staračkih domova bavili su se i fact-checking sajtovi širom svijeta, među kojima je i USA Today.

„Pretraga o objektima u kojima su spojeni dom za stare i sirotišta, nije rezultirala nikakvim poklapanjem, međutim, postoje izvještaji o posjetama starijih osoba ustanovama za njegu djece u Кanadi. Toronto Star je 2016. godine izvještavao o štićenicima doma za stare koji su posjetili dječiji centar u okviru projekta realizovanog, kako bi pokrenuli starije ljude a kod djece razvili empatiju i razumijevanje.“, navodi se u članku USA Today.

Da nema dokaza o spajanju staračkih domova i sirotišta, potvrđuje i tekst sa sajta Yahoonews, a demantovanjem su se bavili i specijalizovani sajtovi Raskrinkavanje.ba i Raskrinkavanje.rs

Imajući u vidu  porijeklo fotografija na kojima su djeca i stariji ljudi, ali i niz preciznih informacija koji nedvosmisleno objašnjavaju o čemu je zapravo riječ, jasno utvđujemo da su činjenice prvobitno iznesene u objavama na Fejsbuku, Tviteru ali i na portalima akter.ba i senzor.ba lažne i navode javnost na pogrešan zaključak, zbog čega ih ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest akter.ba: Lažna vijest senzor.ba: Lažna vijest

In this article