Hip hop i lažne vijesti: Kako je „preminuli od kovida“ propušio

1736

U cilju dezinformisanja javnosti na temu pandemije koronavirusa, nošenja maski, vakcinacije, do sada smo svjedočili zloupotrebama fotografija, isječaka iz serija, filmova, a sada su na red došli i muzički spotovi.

Tako je video na kojem se vidi kako navodno jedan „preminuli od koronavirusa“, koji je “spakovan” u crnu vreću,  puši cigaretu, doslovno “zapalio” društvene mreže.

U moru komentara koji su pratili ovaj sadržaj, moglo se pročitati da je riječ o smišljenom podizanju panike, da su ljudi plaćeni da glume da su mrtvi, kao i da bi za novac sve uradili. 

Međutim, niti se na ovaj način željela uplašiti javnost, niti se lažiraju smrti izazvane koronavirusom.

Naime video snimak je nastao prilikom snimanja spota za pjesmu Хаски / Никогда-нибудь

U spotu se može vidjeti kako, glavni akter pakuje leševe koje kasnije prevozi, a na 2 minuta i 24 sekunde lako je uočiti da su kamion, zid iza njega i prozori, isti kao na  snimku koji se dijeli na društvenim mrežama. I na snimku koji je na Fejsbuk dospio sa TikToka, čuje se rep pjesma iz spota.

Uzimajući u obzir da su scene sa snimanja spota, predstavljene kao smišljena obmana javnosti ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

 Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article