Ugljen-dioksid: Između manipulacija i stvarnosti  

810

Na društvenim mrežama je izazvao veliku pažnju korisnika video u kom američki kongresmen Dag LaMalfa, tokom saslušanja pred Odborom za transport, saopštava da je udio ugljen-dioksid u atmosferi 0,04 odsto. 

Video su podijelili i brojni korisnici, uz tvrdnju da je svjetska populacija životno ugrožena ukoliko se nivo ugljen-dioksida smanji na 0,02 odsto, jer će to podrazumijevati odumiranje biljnog svijeta. 

“Budemo li slušali te klimatske alarmiste, na dobrom smo putu da se vratimo u kameno doba. Udio CO2 u atmosferi je 0,04 %, a ukoliko udio padne ispod 0,02 % odumrijet će biljni svijet. Nije teško zaključiti što će se onda dogoditi ljudima”, navodi jedan od korisnika Fejsbuka koji je objavio sporni video. 

Iz više kredibilnih izvora moguće je potvrditi da je ugljen-dioksida prisutan u Zemljinoj atmosferi u koncentraciji od 0,04 odsto. On djeluje kao gas sa efektom staklene bašte, a značajan je za biljke u procesu fotosinteze. 

“Biljke u procesu fotosinteze koriste taj ugljen-dioksid i pretvaraju ga iz neorganskog u organski oblik, koji putem lanca ishrane koriste sva živa bića”, navedeno je u tekstu National Geographic Srbija. 

Dakle, ovaj prirodni gas je važan za biljke, kao i ljude, a fakt-čekeri iz PolitiFact-a u analizi ističu da je tokom prethodnih decenija zabilježen rast ugljen-dioksida, te da nema bojazni da će se udio u atmosferi smanjiti na 0.02 odsto, kako se tvrdi u objavama. 

“Robert Breča, profesor održivosti Univerziteta u Dejtonu, rekao je da je trenutna stopa 0,042%, što je nešto više od onoga što je LaMalfa naveo. Na osnovu praćenja Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, rekao je Breča, stopa je bila 0,028% prije otprilike jednog vijeka. To je povećanje od 50%. 

Došlo je do promjene od 50 odsto u onome što je važan dio kontrole temperature na planeti, i to je bilo konstantno hiljadama godina“, rekao je on. 

Sagovornici su za PolitiFact ukazali i da sporne objave zanemaruju činjenicu da ugljen-dioksid predstavlja prijetnju klimi. 

„Nije potrebno mnogo CO2 da bi se Zemlja zagrijala, baš kao što nije potrebno mnogo otrova koji bi čovjeku naškodio ili ubio ga“, rekao je Aiguo Dai, profesor atmosferskih i ekoloških nauka na Univerzitetu u Albaniju. 

Ugljen dioksid čini 79% emisija gasova staklene bašte u SAD, prema Američkoj agenciji za zaštitu životne sredine.  

Većina svjetskih naučnika se slaže da gasovi staklene bašte koji se ispuštaju u atmosferi uslijed ljudske aktivnosti izazivaju klimatske promjene” navodi se u analizi PolitiFacta.  

Tačan je podatak da je udio ugljen-dioksida oko 0,04 odsto, a tokom posljednjih decenija zabilježena tendencija njegovog porasta, te iz tog razloga tvrdnje o njegovom smanjenju do nivoa koji bi ugrozio zemljinu floru su neutemeljene. Dodatno, objave izostavljaju činjenice o negativnim uticajima ugljen-dioksida i doprinosu u zagrijavanju planete. 

Zbog navedenih razloga, objave ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article