Uzdravlje: Pivo se ne može testirati na COVID19

2332

Iako je svijet u fazi vakcinacije protiv koronavirusa, a pojedine zemlje se sve više vraćaju “u normalu”, na društvenim mrežama ne jenjavaju netačne tvrdnje o COVID-19 i testovima na ovu bolest.

Nakon netačnih objava da se kivi i energetsko piće “Red bull” mogu testirati na koronu teoretičari zavjere su otišli korak dalje, pa su na tu listu dodali pivo.

U objavi na Fejsbuku piše:

“Pazi sad ovo. Pazi sad ovo!!!!!! Testirali pivo i pivo je takođe pozitivno!!!!!!!

Da li je moguće, pored motornog ulja, papaje, manga, ananasa, kivija, red bula, sad i pivo?????? Kažu po potrebi, kad se testiraju ljudi zna nekad i da pokaže negativno!!!! Gledajte, dijelite!!!!

Objavu, podijeljenu na ovoj društvenoj mreži 170 puta, prati video u kome se prikazuje da nekoliko osoba koje govori njemački testiraju pivo na antigenskom testu i gdje su, navodno, utvrdili da je pivo pozitivno na koronu.

Svakako, dokaza za ove tvrdnje ne može biti. Relevantne naučne institucije su saopštavale da se koronavirusom mogu zaraziti živa bića, a ne hrana ili pića, ili kako smo to već čuli – koka-kola, kivi, mango, papaja, “red bull”…

Kolege iz AFP-a su analizirale ovu objavu i utvrdile da se testom nije pravilno rukovalo, kao i da je test prikazan u videu brzi antigenski test Panbio Covid-19 kompanije Abot (Abbott) i da za razliku od PCR testa, antigenski test ne otkriva direktno genetski sastav virusa, već traži njegov antigen ili protein jezgra koronavirusa. Ovaj video je AFP pokazao kompaniji koja im je dala objašnjenje u vezi testa.

“Brzi test Panbio COVID-19 Ag odobren je za upotrebu samo na uzorcima dobijenim nosnim ili nazofaringealnim brisom umetnutim u nozdrve osobe. Nije za upotrebu sa pivom ili drugom hranom,” rekla je portparolka kompanije Astrid Tinemans (Astrid Tinnermans) 19. marta 2021.

Američka uprava za hranu i ljekove objašnjava da su antigenski testovi za covid-19 oni koji brzo otkrivaju fragmente protein koji se nalaze na ili unutar virusa testiranjem uzoraka prikupljenih iz nosne šupljine pomoću brisa. To znači da se ne mogu koristiti za testiranje piva,drugih pića ili hrane.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objašnjava da se smatra da je rizik obolijevanja od korone ako se jede ili rukuje hranom (uključujući smrznutu hranu i proizvode) i pakovanja hrane veoma nizak.

“Smatra se da je rizik od dobijanja COVID-19 od hrane koju sami kuvate ili od rukovanja i konzumiranja hrane iz restorana i obroka za poneti ili voziti kroz hranu vrlo nizak. Trenutno nema dokaza da je hrana povezana sa širenjem virusa koji uzrokuje COVID-19” stav je CDC-a.

Činjenice koje je CDC iznio, da nema dokaza da je hrana povezana sa širenjem virusa koji uzrokuje COVID-19 opovrgavaju i tvrdnju iz objave da voće (papaja, mango, kivi i ananas) može biti pozitivno na koronu jer oni spadaju u hranu.

O netačnim tvrdnjama da su kivi i red bul pozitivni na koronu ranije smo pisali.

S obzirom na činjenice ovu objavu ocjenjujemo kao pseudonauku.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Pseudonauka

In this article