Vakcine ne dovode do povećanog rizika od umiranja

1967

Na društvenim mrežama se svakodnevno dijele video snimci gdje se iznova ponavljaju neutemeljene tvrdnje o štetnosti vakcina o kojima govore pojedini naučnici, o kojima na tim objavama nema nikakvih podataka o njihovim  biografijama i radovima iz koji se može zaključiti da su im stavovi pouzdani  i naučno utemeljeni.

Među posljednjim objavama na Fejsbuku je  i snimak od 12 minuta u kome profesorka Dolores Kejhil govori o štetnosti  mRNK vakcina.

Dolores Kejhil je profesorica na Univerzitetskom koledžu u Dablinu i predsjedava evroskeptičnom irskom Strankom slobode, a od nje je prošlog ljeta traženo da napusti Naučni odbor inicijative za inovativne ljekove Evropske unije zbog  tvrdnji koje je iznosila u vezi pandemije koronavirusa.

U video snimku koji je podijeljen na Fejsbuku  ona govori  o navodnim rezultatima studije iz 2012. godine „Imunizacija vakcinama protiv SARS koronavirusa dovodi do plućne imunopatologije izazvane virusom SARS“.

Ona najprije ukazuje na navodnu štetnost mRNK vakcina  i tvrdi:

„Kada ubrizgate informacionu RNK, koja sadrži protein virusa iz proteinskog izdanka ( spajk proteina) ovaj pozitivno naelektrisani protein iz RNK ulazi u naše ćelije. Proteinski izdanak ( spajk protein) iz virusa se onda nalazi i izražen je u našim ćelijama i može da bude izložen našem imunom sistemu kada te ćelije uginu. Onda tijelo počinje da daje odgovor, uključujući odgovore na antitijela“

Vakcine koje su sada odobrene za upotrebu uključujući i mRNK  testirane su u kliničkim ispitivanjima i u  stvarnom životu i u upotrebi su nekoliko mjeseci  i dosadašnji podaci, pored efikasnosti ovih vakcina dokumentuju i njihovu sigurnost, o čemu postoje i zvanične informacije  Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti o dvjema mRNK vakcinama koje su u upotrebi – Fajzer Biontek i Moderna.

Ona dalje tvrdi da studija sadrži informacije da su ove vakcine korišćene u eksperimentu nad životinjama od kojih su neke postale veoma bolesne, a neke su umrle.

Njene tvrdnje, međutim,  demantuje Rojters koji je utvrdio da u istraživanju iz 2012. godine nijesu korišćene mRNK vakcine i da nije bilo umiranja životinja od ove bolesti.

„Preporuka za oprez zaista je posljednja linija zaključka studije, ali glavni autor studije profesor Chien-Te Tseng rekao je Rojtersu putem e-maila da životinje u studiji nijesu umrle. Rekao je da su imunizovani miševi „generisali snažne i visoko zaštitne odgovore antitijela koji u potpunosti štite imunizovane miševe od smrtonosne infekcije“. Rekao je da su životinje, kada su bile izložene živom virusu, razvile eozinofiliju (visok broj bijelih krvnih zrnaca), ali su, uprkos tome, „otkrili da su miševi preživeli smrtonosni izazov bez pokazivanja bilo kakvog uočljivog gubitka težine i drugih znaka bolesti “, prenosi Rojters.

O lažnim tvrdnjama da vakcine mogu da naruše imuni sistem pisali smo ranije, a postoje studije koje pokazuju da se uz pomoć ovih vakcina mogu suzbiti autoimune bolesti kao što su multipla skleroza, a što je upravo testirano na životinjama (miševima).

Naučnica tvrdi i da ako se neko vakciniše mRNK vakcinom imaćete cijeli život veći rizik da umre ako se razboli od respiratornih bolesti za šta ne nudi nijedan dokaz.

Ona  ukazuje i da će doći do povećanog broja smrtnih slučajeva od vakcine u dužem periodu, odnosno, ako se vakcinišemo ove godine, da u prvim mjesecima sljedeće godine (februar, mart april) može doći do većeg broja smrtnih slučajeva.

Profesorica iz Dablina tvrdi i da će ljudi koji prime mRNK vakcinu  “postati genetski modifikovani organizmi  koji će proizvoditi genetski modifikovane, kako virusne proteine, tako i svoje sopstvene ljudske proteine”.

I kolege sa portala Faktograf raskrinkali su tvrdnje Dolores Kejhil:

Naveli smo tada da se od Cahill i njenih izjava distanciralo Sveučilište Dublin na kojem predaje translacijsku medicinu, a zamoljena je i da podnese ostavku na dužnost članice znanstvenog savjeta Inicijative za inovativne lijekove (IMI) Europske unije i Europske federacije farmaceutskih industrija i udruženja. Iz IMI-ja su za Faktograf u studenom 2020. potvrdili da Cahill više nije članica znanstvenog savjeta.

O teroijama zavjere da će vakcine modifikovati genetski materijal pisali smo ranije.

Pošto nije tačno da su u studiji iz 2012. godine korišćene mRNK vakcine, da su u tadašnjem eksperimentu  životinje umirale, da vakcine  nijesu efikasneda vakcine dovode do povećanog rizika od umiranja..ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Objava dobija i ocjenu teorija zavjere zbog tvrdnje da vakcine modifikuju genetski organizam. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.