Vakcine ne izazivaju zavisnost, nemaju za cilj kontrolu populacije

1588

Lažne vijesti o vakcinama protiv koronavirusa tokom perioda njihove nabavke, distribucije, kao i samog procesa imunizacije stanovništva, preplavile su društvene mreže.

U online prostoru našeg govornog područja, bez obzira na to što vakcine još uvijek nijesu dostupne u nekim zemljama regiona među kojima je i Crna Gora, svakodnevno svjedočimo raznim dezinformacijama.

Jedna od njih, objavljena je na  Facebooku a u objavi se navodi:

Ova tvrdnja je u potpunosti neutemeljena, jer ne postoje dokazi da vakcine mijenjaju ljudski DNK. Neke od novonastalih vakcina, poput vakcine kompanije Fajzer/Bionek, koriste fragmente genetskog materijala virusa – informacijsku RNK.

Njemački Institut Paul-Ehrlich – Institut za vakcine i biomedicinu, navodi da ne postoji rizik od integracije mRNK u ljudski genom. U slučaju ljudi, genom se nalazi u jezgru ćelije u obliku DNK, a integrisanje RNK u DNK nije moguće, između ostalog, zbog različitih hemijskih struktura. Pored toga, kako objašnjavaju, nema dokaza da će se mRNK koju integrišu ćelije tijela nakon vakcinacije pretvoriti u DNK.

Mark Lynas iz Univerziteta Cornell objasnio je za Rojters da bi genetska modifikacija podrazumijevala namjerno ubacivanje strane DNK u jezgro ljudske ćelije, a vakcine to jednostavno ne rade.

Sličnim tvrdnjama bavile su se i naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba.

U objavi se dodaje:

I ova tvrdnja je netačna. U zavisnosti od toga koja je vakcina u pitanju postoji stroga procedura na koji način se vrši imunizacija stanovništva, koja obuhvata i doziranje -postojećim odobrenim vakcinama protiv Covida-19 vakcinacija se vrši dva puta.

Dodatno, u objavi se iznose i tvrdnje da će vakcine morati da se plaćaju, da će umirati oni koji ne budu mogli da kupe vakcinu, da je riječ o kontroli populacije…

U pitanju su “predviđanja” koja u ovom trenutku nemaju uporište u činjenicama, niti postoje naznake državnih zvaničnika i zdravstvenih vlasti da može doći do ovakvog scenarija.

Zbog brojnih tvrdnji koje nijesu potkrijepljene činjenicama, poput tvrdnje da vakcine mijenjaju gene ili da se putem vakcinacije želi postići kontrola populacije, ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju  zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere