Vakcine protiv kovida su djelotvorne, a priča o kruzeru sa “ušpricanim” gostima je lažna

1038

Antivakseri koriste svaku priliku, kako bi netačnim ili nepotpunim informacijama osporili učinkovitost vakcina protiv koronavirusa.

Na Fejsbuk je podijeljena fotografija kruzera koju je prethodno podijelio khou.com, a na kojoj na našem jeziku piše da su oni koji su se na njega ukrcali „ušpricani sa dvije doze“, te da su se zarazili iako su maske bile obavezne.

Međutim ova informacija nije potpuna. Jedine informacije o kruzeru, koji je važio za liniju na kojoj su svi vakcinisani, a na kojem je došlo do obolijevanja objavljene su još u junu, a  Rojters prenosi da je iz kompanije Royal Caribbean 10. juna 2021. godine saopšteno, da su dva gosta na  brodu Celebrity Millennium pozitivna na COVID-19, i da su u pitanju asimptomatski slučajevi koji su momentalno izolovani. Operater nije iznio podatke o tome da li su primili vakcinu, a tada je  pojašnjeno da goste, koji su sa njima dijelili sobu, nadzire medicinski tim kompanije, da se prate bliski  kontakti, i ubrzano testiraju putnici. I to nije sve, uz spornu informaciju podijeljena je i slika pogrešnog kruzera.

Činjenica je da vakcina ne štiti potpuno od zaraze koronavirusom, što je konstatovala i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Koliki nivo zaštite pruža koja vakcine možete vidjeti u ovom dokumentu.

Naime, iako postoji šansa da se vakcinisana osoba zarazi virusom , studija CDC-a o slučajevima nakon imunizacije, govori da su, vjerovatnoća zaraze i rizik od teških bolesti i hospitalizacije značajno smanjeni. Rojtersov grafik pokazuje i da su se infekcije smanjile tamo gdje su stope vakcinacije veće, što oslikava i analiza The Washington Post-a.

Poređenja radi, čini se da su, prema zvaničnim podacima, vakcine protiv COVID-19 efikasnije od vakcine protiv sezonskog gripa, jer je prema podacima Rojtersa,  za sezonu gripa 2019-2020, vakcina bila efikasna svega 39%.

Uzimajući u obzir navedene činjenice ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.