CDC nije rekao da PCR test ne razlikuje grip od novog koronavirusa

1531

PCR test, kao najpouzdaniji metod utvrđivanja da li je neko zaražen virusom SARS-CoV-2, na konstantnom je udaru dezinformacija na društvenim mrežama.

Konstantno se tvrdi da on ne dokazuje prisustvo virusa, da su ga pojedine države odbacile kao nepouzdan.

Slične tvrdnje opet su objavljene na Fejsbuku, ovaj put „dopunjene“ i drugim dezinformacijama.

Apsolutno je netačno da ljudi ne umiru od kovida. Širom svijeta je od ove bolesti preminulo više od četiri miliona ljudi. To potvrđuje i studija objavljena u Science magazinu, koja detaljno opisuje način na koji virus ubija pacijente.

Takođe, svakako nije tačno ni da pacijenti ne umiru od kovida ukoliko se liječe u svom domu. Samo u Americi je, do septembra prošle godine od posljedica koronavirusa preminulo oko 10.000 osoba.

Tvrdnja da je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolest (CDC) utvrdio da je PCR test neadekvatan i da ne razlikuje obični grip od kovida, koja se često u posljednje vrijeme širi na internetu, takođe je netačna.

Ova tvrdnja, objašnjava Poynter, potekla je iz objave CDC-a da povlači dozvolu za hitnu upotrebu protokola, odnosno načina na koji se testira na koronavirus.

Dakle, ne povlači se dozvola za upotrebu PCR testa, već se mijenja protokol testiranja. Objašneno je da je FDA odobrio upotrebu ovog protkola u februaru 2020, a profesorica patokogije i biologije ćelije na Kolumbija Univerzitetu, Suszan Vitijer kazala je da je CDC tada ispisao uputstva koji se reagensi koriste u laboratorijama kako bi se uzorci testirali na kovid, i da CDC ne distribuira testove. “Mi pozajmljujemo njihove protokole i koristimo reagense koje oni kažu. Povlačenje dozvole za hitnu upotrenu znači da dosadašnji protokol ne važi”, pojašnjava ona.

CDC je takođe objasnio da povlačenje ove dozvole, odnosno promjena protokola, znači da žele da testiraju i na priustvo virusa koji izaziva kovid, ali istovremeno i na druge viruse, dok je dosadašnji protokol predviđao samo testiranje na SARS-CoV-2.

Dr Kristofer Poledž, sa Djuk Univerziteta kaže da je poruka CDC-a zapravo to da, s obzirom da dolazi sezona gripa, pacijent može doći sa respriatornim simptomima za koje će se onda utvrditi da li je u pitanju COVID-19 ili grip.

Dakle, CDC ni u jednom dokumentu niti objavi nije naveo da PCR test ne razlikuje grip i novi koronavirus.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.