Vakcinišu se već mjesec dana: Nije istina da Austrija nema vakcine

1615

Od momenta kada je vakcina protiv COVID-19 dobila dozvolu za hitnu upotrebu, neprestano svjedočimo manipulacijama, od navodne štetnosti vakcine, do manipulacija brojem vakcinisanih i distribucijom vakcine u svijetu.

Nedavno su se na društvenim mrežama pojavile tvrdnje da Austrija nema vakcinu.

„Austrija nema vakcine! Srbija ima tri vrste! Proba je u toku!“, navodi se u objavi koja je podijeljena više od stotinu puta.

Nije tačno da Austrija nema vakcine. Prema podacima sa sajta „Our world in data“, gdje se može uživo pratiti koliko je vakcinisanih u svakoj državi, u Austriji je do 26. januara vakcinu prrimilo 185.643 građana.

Austrija je vakcinisanje stanovnika počela još 27. decembra a davanje prvih vakcina čak je i prenošeno uživo.

Tačno je da se u Srbiji stanovništvo vakciniše sa tri različite vakcine, ali da je u pitanju „proba“, apsolutno nema dokaza.

Jedino, što bi se, u ovom kontekstu, moglo povezati sa „probom“ je objava iz septembra da će Srbija biti među zemljama koje će testirati kinesku vakcinu.

 Tada se oglasio i ministar zdravlja Srbije koji je kazao da nisu ispunjeni uslove za testiranje vakcine.

S obzirom na činjenicu da se Austriji stanovništvo vakciniše već mjesec dana, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest