Vakcinu vide i u vodi: E-Madzi projekat olakšava živote u Africi i nema veze sa imunizacijom

717
rus-ubistvo

Pandemija COVID-19 dala je mnogo prostora mašti, pa su se svim kanalima komunikacije širile bajke 21. vijeka i svaka inovativna ideja uspjela je da pronađe svoju vezu sa koronavirusom. Tako će se, kako određeni strahuju, čak i voda plaćati QR kodom.

Ova objava na Facebooku ima preko 2000 pregleda i taj broj raste. “Upozorava” da će nam uskoro biti potreban i dokaz o vakcinaciji da bi platili vodu, kao, kako navodi, ljudima u Africi. A šta je zapravo na snimku?

E-Madzi projekat. Automatski kiosk za vodu postavljen je u Republici Malavi u Jugoistočnoj Africi. Prema zvaničnim podacima WaterAid organizacije, svaki treći stanovnik, što je ukupno 5,6 miliona ljudi, nema pristup tekućoj vodi te svoje domaćinstvo snabdijeva od kioska za vodu. Dok Lilongwe Water Board (LWB), paradržavna vodovodna organizacija, uz podršku Svjetske banke, nije predstavila E-Madzi, stanovnici su do pijaće vode dolazili uglavnom u određenom periodu dana, odnosno samo kada su kiosci radili: otprilike tri sata ujutru i tri sata uveče. Morali su da čekaju svoj red i često se vraćali prazne kante.

Ovim projektom voda je dostupna u bilo koje doba dana. Potrebno je samo prisloniti e-karticu, koja je jedan od tri glavna elementa E-Madzi sistema, a za koju pomenuti korisnik vjeruje da je, ili će biti, zamijenjena digitalnom potvrdom o vakcinaciji – QR kodom. U sklopu ove instalacije nalaze se jedinice za doziranje i sistema za upravljanje vodom.

Ovo ukazuje na to da je jedina veza sa pandemijom COVID-19  ta da nema više čekanja u redu i da se smanjuje rizik od širenja zaraze. Tako se dokazuje da tehnologija može biti korisna u aktuelnoj borbi, a to potvrđuju mnogi stručnjaci.

 Da tehnologija omogućava da svijet koliko toliko funkcioniše u vrijeme pandemije, da se određeni procesi koliko je to moguće neometano odvijaju, te da bi tehnologija mogla danas, kao i ubuduće biti i sredstvo za borbu protiv pandemije, kaže Aleksandar Mastilović, stručni savjetnik generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine

E-Madzi sistemi su takođe smanjili troškove vode za 65%, doveli vodu u domaćinstvo i tako omogućili nesmetanu higijenu. Dakle, zbog mogućnosti bezgotovinskog plaćanja neće biti potrebno da stanovnici čekaju zaposlenog da im doda punu kantu vode koju će raspoređivati sve do sljedećeg dana.

Osim toga, projekat je odobren 2017. godine kada su postavljena četiri moderna kioska u Lilongveu, glavnom gradu države Malavi. Dakle, prije početka pandemije. A 2020. godine je područje dobilo još 35 E-Madzi kioska. Tačno je da su dodatna sredstva za podršku projektu došla iz odobrenog paketa pomoći u borbi protiv COVID-19 koji je finansirala Svjetska banka.

Prema reakcijama osoba sa video snimka preuzetog sa Youtube-a, njima je ovaj projekat olakšao život. A to tvrde i njegovi utemeljivači.

Ovom tehnologijom, oko 8.750 kupaca ugroženih gradskih četvrti sada ima pristup vodi. I da zaključimo, kiosk ne očitava QR kod, već e-karticu. Ne postoje indicije da će dokaz o vakcini biti potreban za kantu vode- ni ljudima u Africi, niti će tu ideju ,, globalisti” donijeti nama. Informacije i inovacije iz udaljenih djelova svijeta, vješto su iskorišćenje i opisane na pristrasan način.

Ovaj tekst dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.