Kad te tabloidi „obuku“: Šaćiri nije obukao jaknu sa oznakama OVK, već je njome ogrnut

2585

Đerdan Šaćiri jedan je od najpoznatijih fudbalera na ovim prostorima. Što zbog toga što je u karijeri igrao za velike klubove poput Bajern Minhena i Liverpula, što zbog načina na koji je 2018. godine proslavio gol koji je postigao protiv reprezentacije Srbije, igrajući za Švajcarsku.

Ovaj fudbaler, porijeklom sa Kosova, opet je izazvao kontroverze, ali ovoga puta sve se desilo po završetku meča a ne na terenu.

Šaćiri je nakon meča Švajcarske i Sjeverne Irske davao izjavu u pres zoni kada je u kadar ušao muškarac koji mu je ogrnuo jaknu sa oznakom Oslobodilačke vojske Kosova.

Kao po komandi, srpski tabloidi su krenuli da pišu o „novim Šaćirijevim provokacijama“.

„SRAMAN POTEZ ALBANSKOG PROVOKATORA: Šaćiri obukao jaknu tzv. OVK tokom prenosa uživo“, objavile su beogradske Večernje novosti.

„NOVA PROVOKACIJA! Posle utakmice ŠAĆIRI nosio jaknu TERORISTA OVK!“, objavio je Red portal.

NEVIĐENI SKANDAL! ŠAĆIRI OPET PROVOCIRA! Obukao jaknu sa zloglasnim znamenjem dok je davao izjavu posle utakmice sa Severnom Irskom, piše Blic.

Naslove sa sličnim tvrdnjama objavili su i Telegraf, Kurir… Portal 025..

Sadašnji fudbaler Liona niti je obukao niti je nosio jaknu sa oznakama OVK kako to tvrde Novosti i Red portal i ostali tabloidi.

Na snimku koji se proširio internetom jasno se vidi kako muškarac tokom intervjua ogrće Šaćirija jaknom sa oznakama „UCK“, a švajcarski reprezentativac odmah skida jaknu sa sebe i spušta je na pod.

Muškarac koji je ogrnuo fudbalera ubrzo je uhapšen a oglasio se i Fudbalski savez Švajcarske.

„Neprihvatljivo je koristiti fudbalske stadione, u ovom slučaju TV intervju poslije utakmice, za širenje političke propagande“, naveli su iz saveza.

Iz sveza su kazali i da je Šaćiri postupio ispravno i da nije reagovao, te da je krivca ispitala policija i da mu je zabranjen ulazak na stadion.

S obzirom na to da je više nego jasno da Šaćiri nije oblačio, nosio i u jakni davao intervju, već je odmah skinuo jaknu, objave Novosti, Red portala, Blica, Telegrafa i Kurira ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Edit: 05.09.2022.

Portal Novosti.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 4.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.