Popuštanje brane Nova Kahovka na jugu Ukrajine udarna je vijest u svjetskim medijima. Za sada je poznato samo da su poplavljena ogromna područja i da je na desetine hiljada ljudi evakuisano. Ukrajina optužuje Rusiju da je raznijela branu, Rusija optužuje Ukrajinu za sabotažu, ali i dalje nije tačno poznato šta se dogodilo.  

Nedugo nakon popuštanja brane, na internetu se pojavio video koji prikazuje eksploziju. U jednom od postova na našem govornom području uz video je priložen i tekst:  

Trenutak kada je brana Kahovka u Ukrajini jutros dignuta u vazduh. 
Velike poplave prete da pogode desetak gradova sa obe strane Dnjepra, uključujući I grad Herson. 
Ovim činom je prekinuto i glavno vodosnabdevanje Krima.  

Video koji kruži društvenim mrežama, a na kojem je moguće vidjeti i eksploziju nije iz juna ove godine. On se pojavio sredinom novembra 2022.  

O tome pišu brojni mediji, od DW-a, Rojtersa, do brojnih fekt-čekera

Mediji su tada prenijeli da je došlo do eksplozije na brani, i to u vrijeme povlačenja ruskih trupa. Satelitski snimci kasnije su otkrili da su na brani vidljiva ozbiljna oštećenja.  

Ovaj video za kratko vrijeme je obišao svijet i to sa pogrešnom premisom. Samo je DW došao do nekoliko objava, u kojima je pregledan od 200 do 900 hiljada puta. 

Posljednje informacije o brani Nova Kahovka govore o tome da je došlo do eksplozije, bar to pokazuju seizmički podaci. U međuvremenu, ukrajinske obavještajne službe tvrde da su presrele poziv koji je dokaz da je “ruska saboterska grupa” odgovorna za eksploziju.  

Dok ova katastrofa velikih razmjera čeka razrješenje, jedno je sigurno, video iz sporne objave nije nastao u momentu popuštanja brane, već krajem prošle godine. Zbog toga, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article