Video ne dokazuje da je “pronađen lijek za rak” 

561

Na internetu ćete sasvim sigurno pročitati, čak i ukoliko vas to ne zanima, neki “čudotvorni” lijek za razne bolesti. Prosto, brojni savjeti i otkrića će pronaći vas.

Na Fejsbuku je podijeljen video u kom se navodi:

“Jeste li znali da je lijek za rak već pronađen?”.

Nepoznati narator navodi da je američki pronalazač Rojal Rejmond Rajf došao do značajnog otkrića tokom 1920-ih i 1930-ih godina, odnosno “mašine” koja može da uništi ćelije raka.

“Njegova mašina Rajf uništila je 60% ćelija raka kod njegovih pacijenata. Sada, nažalost, neki pohlepni ljudi u to vrijeme mislili su da je to loše za medicinski posao. Pa su pronašli načine da unište Rajfovu karijeru i njegov novi izum“, pojašnjava narator u videu.

Više fakt-čekera opovrglo je tvrdnje da moderne „Rajfove mašine“, koje se prodaju kao bazirane na Rifeovom originalnom uređaju i teoriji, mogu da izliječe rak.

Ljekar i docent specijalizovan za onkologiju zračenja na Institutu za rak Huntsmen Univerziteta u Juti, Dr Skajler Džonson, pojasnio je za Lead Stories da je liječenje raka rezonantnom frekvencijskom terapijom uz pomenute mašine čak i opasno. 

“Nije dokazano da mašine Rife tretiraju ili liječe bilo koju vrstu raka. Stvorena energija nije dovoljno jaka da ošteti ćelije raka. Tvrdnje da liječi rak su više puta opovrgnute. Pacijenti koji se odluče da ovo koriste za liječenje raka dovode svoje živote u ozbiljan rizik”. 

Rajfove mašine se prodaju po ne tako maloj cijeni, ukazao je docent na Koledžu medicinskih sestara na institutu za rak Huntsmen Univerziteta u Juti, Eho Varner, dodajući da se koristi osjetljiva situacija pacijenata zarad sticanja finansijske dobiti.

“Ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da Rajfove mašine liječe rak. Naše istraživanje o dezinformacijama o zdravlju na mreži pokazalo je da ove tvrdnje često imaju finansijske podsticaje. Iako ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da Rajfove mašine tretiraju ili liječe rak,one se često prodaju pacijentima sa rakom za hiljade dolara. Pacijenti sa rakom koji žele da kupe ove mašine mogu povećati rizik od finansijskih poteškoća tokom iskustva sa rakom, dok takođe rizikuju svoje zdravlje odlaganjem liječenja raka”, pojasnio je Varner za Lead Stories.

Još jedna sporna činjenica iz videa koji se dijeli na društvenim mrežama jestu navodi o drugom obliku terapije rezonantnom frekvencijom – histotripsiji i to citiranjem naučnog rada iz 2014. godine u pogrešnom kontekstu.

Rad „Razvoj i prevod histotripsije: trenutni status i budući pravci“ opisuje šta bi histotripsija mogla značiti za ćelije raka.

Ovaj rad definiše histotripsiju kao „neinvazivnu fokusiranu ultrazvučnu tehnologiju vođenu slikom koja mehanički homogenizuje ciljana tkiva“.

Histotripsija je korišćena na ćelijama raka prostate i to, kako se navodi u analizi Lead Stories, formiranim kod pasa. Dakle, nisu liječeni pacijenti sa metastazom, nisi sa sekundarnim kancerogenim izraslinama na maloj udaljenosti od primarnog mjesta raka. Studija napominje da se histotripsija može koristiti kao fokalna terapija prostate, ali je potrebno više istraživanja.

Narator navodi u videu i primjer istraživača Entonija Holanda, za koga kaže da je „uništio ćelije leukemije i ćelije raka pankreasa koristeći rezonanciju, takođe uništivši 60% ćelija kao što je to uradio Rajf i usporio rast raka za 65%”.

Holand je sproveo eksperimente sa bakterijskim ćelijama i ćelijama raka u laboratoriji, što je pojasnio I tokom TED govora 2013. Postoji razlika između njegove i Rajfove teorije. Dok je Rajf zagovarao da su tipovi ćelija raka koje je testirao „ranjivi“ na ovu energiju isporučenu „između frekvencija od 100.000 i 300.000 herca“, Holand nije tvrdio da ćelije tumora imaju jedinstvene sopstvene frekvencije.

Holandova kompanija nikada nije prijavila dalje testove kako bi objasnila značaj uočenih promjena oblika ćelije, niti bilo kakve rezultate testova na životinjama ili ljudima.

Dakle, Holandova tehnika pomenuta u videu koja se oslanja na rezonantne frekvencije razlikuje se od Rajfove i takođe nikada nije dokazana, dok druga citirana tehnika, histotripsija, nema nikakve veze sa Rajfovom teorijom ili sa frekvencijskom rezonancom.

Takođe, zbog činjenice da teorija i metod Rojala Rejmonda Rajfa nikada nisu bili naučno testirani i dokazani kao efikasni kod ljudi, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article