Pregovori o sastavu nove Vlade Crne Gore još traju, a koji ćemo epilog dobiti još nije poznato. Za sada je izvjesno, ako je vjerovati porukama iz Pokreta Evropa sad (PES), da u njoj neće biti mjesta za članove koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG). To je izazvalo revolt u koalicionim redovima, ali i medijima i korisnicima društvenih mreža, koji su im naklonjeni.

U skladu sa tim, na jednom Fejsbuk profilu se pojavila foto-montaža, na kojoj se vidi kako mandatar Milojko Spajić maše zastavom Njemačke, a post je stavljen u kontekst meča finala svjetskog prvenstva u košarci, u kojem su igrali Njemačka i Srbija. Post prati opis:

Spajki navija po naređenju

Na profilu je objavljen još jedan post, iste sadržine, na isti dan. Obije objave zavrijedile su dosta pažnje, a Spajić je u komentarima napadnut.

Istog dana, 10-og septembra, objavljen je i treći post, na kojem se nalaze Spajić i član PES-a, Andrej Milović, a na kom piše: “Mi danas navijamo za Njemačku, jer nam je tako rekao njemački ambasador”. I ova objava je postala popularna za kratko vrijeme.

Za koga su Spajić i Milović navijali, to samo oni znaju. Ono što javnost zna, a na osnovu ranijeg teksta koji je radilo Raskrinkavanje je da – Spajić nije mahao njemačkom zastavom, već crnogorskom. Prethodno je Spajiću spočitavano da je mahao zastavom Hrvatske. U pitanju je, kao i ovog puta, bila foto-montaža.

Kao što smo i tada pisali, iako pouzdano ne možemo utvrditi kada je fotografija nastala, primjećujemo da je ona objavljena u članku PV portala još 2020 godine.

Ove objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article