Vječita teorija zavjere: Kemtrejlse povezali i sa virusom

1553

Ovo je još jedan primjer teorije zavjere koji kemtrejlse povezuje sa virusom korona.

Da li ste znali da su međunarodna ispitivanja javnog mnjenja pokazala da 17 odsto ljudi u svijetu vjeruje u postojanje nekog oblika Velikog tajnog atmosferskog programa (skraćenica u engleskom jeziku je SLAP), čiji su sastavni dio i takozvani „kemtrejlsi“?  Riječ je o „hemijskim tragovima“ (chemical trails, skraćeno – chemtrails) koje navodno avioni ostavljaju za sobom u vazduhu.

Zagovornici ove teorije zavjere spekulišu da bi svrha navodnog ispuštanja hemikalija mogla biti  trovanje stanovništva iz vazduha, psihološke manipulacije, biloško ili hemijsko ratovanje, kao i da tragovi uzrokuju respiratorne bolesti i ostale zdravstvene probleme.

Ovakva objava u kojoj se iznose tvrdnje o tome da postoje brojni otrovi „kojima nas zasipaju iz aviona“ i koji navodno izazivaju razne tegobe „između ostalog respiratorne, kao i direktan atak na pluća“, ponovo je krenula da kruži društvenim mrežama.

Kao autor ove objave izvorno se navodi profil Jelena Milošev na kojem u trenutku pisanja ove analize nije vidljiv pomenuti status, ali jesu objave slične sadržine.

U objavi, podijeljenoj više od hiljadu puta među korisnicima Facebook-a, se navodi:

Dakle, iznošenje mišljenja da tragovi od aviona na nebu nisu prirodni nije novost već se može dovesti u vezu sa rasprostranjenom teorijom zavjere o postojanju „kemtrejlsa“, koji su zapravo samo oblaci leda koji nastaju usljed susreta toplog vazduha sa hladnim, o čemu smo već pisali.

Takođe, kao što smo pomenuli u  uvodnom dijelu, zagovornici ove teorije spekulišu i da postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program – SLAP).

Njime se 2016. godine bavila grupa naučnika, a istraživanje koje su sproveli pokazalo je da 98.7 odsto ispitanika (u koje spadaju atmosferski hemičari sa ekspertizom za kondenzacijske tragove i geohemičari koji rade na atmosferskom taloženju prašine i zagađenja) nikada nije vidjelo dokaze da postoji nešto nalik SLAP-u.

Autori studije objasnili su u zaključku da su odlučili da sprovedu studiju zato što su svjesni da su vlasti u pojedinim zemljama sprovodile određene tajne programe bez saglasnosti svojih građana.

Tragovi koje avioni ostavljaju javljaju se na velikim visinama (8-16 km), a dio naučne javnosti smatra da bi se svaka hemikalija ispuštena na takvoj visini neškodljivo raspršila i pala mnogo stotina kilometara daleko ili bi se razgradila prije nego što bi dotakla tlo.

Idejom o tragovima hemijskog zagađenja, ili bolje rečeno njenim apsurdom, više puta bavio se hrvatski stručnjak Nebojša Subanović, koji je dvostruko kvalifikovan za ovo područje jer je istovremeno i meteorolog i stručnjak za mehaniku aviona.

Ovu teoriju zavjere detaljno su raskrinkale i naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba. Provjerom sličnih tvrdnji bavio se i Faktograf.hr koji je pružio objašnjenje zbog čega avionski tragovi nekada ostaju duže na nebu:

„Ono što tim teoretičarima zavjere neprestano izmiče jeste činjenica da vazdušni saobraćaj povećava lokalnu temperaturu, čime je efekt hlađenja tim nimalo gustim trakama ledenih oblačića, koji ne bacaju značajnu sjenku na površinu Zemlje –  zanemariv. Od leda su, naime, stvarno sastavljene te “zastrašujuće” pruge po nebu: stvara ih susret toploga i vlažnoga vazduha s hladnim. Moguće je čak po vremenskim uslovima predvidjeti gdje će nebo koji dan biti više išarano crtama, a gdje manje: ako avion prođe pored već formiranih cirusa, trag će biti daleko manje vidljiv, nego ako prođe po vedrom nebu bez oblaka iznad pustinje“, navodi se u analizi “Geoinženjering je stvaran, ali chemtrails nisu, uprkos teoretičarima zavjera”.

Naše ranije analize koje se odnose na ovu tematiku dostupne su ovdje, ovdje i ovdje

Ono što je važno naglasiti jeste da ova objava sadrži i određene tačne tvrdnje, da su Njemci u Prvom svjetskom ratu koristili bojni otrov (boce sa 180 tona hlora), kao i da je u Siriji 2013. korišćen bojni otrov sarin, što je kasnije potvrđeno i u izvještaju Ujedinjenin nacija (UN).

Međutim, autor ove objave manipuliše čitaocima na način sto navedene istorijske činjenice dovodi u vezu sa tvrdnjama da nas neko i sada zasipa b(r)ojnim otrovima iz vazduha koje ni na koji način nisu dokazane.

Neutemeljene su i tvrdnje dovođenja ove pojave u vezu sa koronavirusom, a stav autora da je COVID-19 projekat, a ne virus je neistinit.

Dodatno, tvrdnje da maske ne štite, da sebi oduzimamo kiseonik, te da to može dovesti do tumora raskrinkali smo više puta.

Analiziranu objavu zbog iznošenja niza tvrdnji koje nijesu potrijepljenje nikakvim dokazima, nalazima ili istraživanjima ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Takođe, zbog obmanjujućeg interpretiranja činjenica o ranijem korišćenju bojnih otrova, u cilju potvrđivanja narativa da se oni koriste i sad, ovaj sadržaj ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama,Teorija zavjere