Vlada Italije nije uvela kontra mjeru “Mjesecu ponosa” 

385

“Mjesec ponosa” koji je i dalje u toku intezivirao je sve agresivniji anti-LGBTIQ+ narativ, pa se posljednjih dana učestalo šire dezinformacije koje targetiraju tu zajednicu.  

Na društvenim mrežama se pojavila informacija (1, 2)  da je Vlada Italije, pod vođstvom nove premijerke Đorđe Meloni, donijela odluku o uvođenju “Mjeseca roditeljskog ponosa” događaja koji će u budućnosti promovisati tradicionalni odnos između muškarca i žene, te da je riječ o kontramjeri “Mjesecu ponosa” 

“Kako bi se suprotstavila degeneraciji priDEMONtha u Americi i drugim zapadnim zemljama, Italija je uvela Mjesec obiteljskog ponosa. 

Italija: “Obiteljski ponos 2023. Mi branimo našu djecu”  

Giorgia Meloni, talijanska premijerka, dobila je puno pohvala za ovaj potez. Branko Grimes je rekao da to treba i u Sloveniji. “Za razliku od LGBT+ marševa ponosa u lipnju, Meloni je proglasila Mjesec obiteljskog ponosa kako bi promovirala tradicionalnu obitelj – odnosno prave vrijednosti. Primjer za Europu!” Bravo za Italiju”, naveo je jedan korisnik Fejsbuka. 

Iako je premijerka Italije, Đorđa Meloni u prošlosti iskazivala negativan stav prema LGBTIQ zajednici, tvrdnja da je u Italiji uveden “Mjeseca porodičnog ponosa” nije tačna.  

Više fakt-čeking organizacija poput italijanske Pagella Politica, AP News, Politifact-a, USA Today prenijeli su demantovanje eksperata koji kontinuirano prate status LGBTIQ+ zajednici u Italiji. 

Tako je AP News u svom tekstu prenio izjavu potparola udruženja iz Italije, koje se bori protiv abortusa i istopolnih brakova, da Vladi nije podnijet prijedlog zakona za uvođenje “Mjeseca porodičnog ponosa”. 

 „Vlada nije objavila takvu najavu, a nije bilo ni prijedloga takve vrste o kojima će Vlada odlučivati” rekao je Jakopo Koge, portparol Pro Vita & Famiglia. Dokaz da se radi o lažnoj vijesti može se naći u činjenici da nijedan italijanski medij to nikada nije pomenuo. To je laž koja dolazi direktno iz inostranstva. 

Vincenzo Brana, portparol Arcigay, istaknute LGBTIQ+ grupe za zastupanje te populacije, sa sjedištem u Bolonji, složio se sa tim, dodajući da bi se grupa snažno protivila takvoj ideji ako se ikada ostvari”, navedeno je u analizi AP News. 

Na zvaničnom vebsajtu Vlade Italije ne postoji dokaz o odluci ili izjavi premijerke koja se odnosi na usvajanje “Mjeseca porodičnog ponosa”, a takođe na internetu nije moguće u kredibilnim medijima da su predstavnici Vlade nešto slično saopštili.  

Video koji se dijeli društvenim mrežama je preuzet od ultrakatoličkog pomenutog udruženja ProVita & Famiglia. Izvorni video je dostupan na YouTube-u i rezimira demonstracije koje su održane u Rimu 20. maja 2023. godine pod nazivom „Nacionalna demonstracija za život – Hajde da izaberemo život”. 

Povorku je drugu godinu zaredom organizovalo pomenuto udruženje, a učestvovala su katolička udruženja i fondacije protiv abortusa.  

Dakle, video koji se dijeli na društvenim mrežama nije povezan sa “Mjesecom porodičnog ponosa”, niti ga je italijanska Vlada uvela, a trenutno ne postoji ni prijedlog zakona o njegovom uvođenju koji bi ukazivao da je takav događaj izvjestan. 

Objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article