Reciklirana diplomatija: Marović se sa Kurtijem sastala prošle godine 

722

U kontekstu posljednjih dešavanja na Kosovu koja su doprinijela zatezanju odnosa između te zemlje i susjedne Srbije, beogradski mediji objavili su niz vijesti kojima pokušavaju diskreditovati sve ono što ima veze sa Kosovom i njegovim državnim vrhom. 

Tako je bivša ministarka u crnogorskoj Vladi, Jovana Marović odjednom postala meta pojedinih medija u Srbiji, a sve zbog sastanka koji je u toku obavljanja državne funkcije imala sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. 

„PRAVO PRIJATELJSTVO SA LAŽNOM DRŽAVOM Marović i Kurti usaglasili strateške prioritete Crne Gore i tkz. Kosova“, naslov je koji je 17. juna 2023. godine objavio portal Alo

„Na sastanku potpredsednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa samoproglašenim premijerom Aljbinom Kurtijem, zaključeno je da su odnosi Crne Gore i tkz. Kosova prijateljski i bez otvorenih pitanja“, navodi se između ostalog u tekstu. 

Isti članak nešto kasnije objavili su i Informer i Lajk

Sadržaj navedenih tekstova nije sporan sa aspekta istinitosti, jer se Marović zaista sastala sa Kurtijem, prilikom čega su poslate navedene poruke. 

Ipak, taj sastanak nije se dogodio 17. juna 2023. godine, već u oktobru 2022. godine, u periodu kada je Jovana Marović bila potpredsjednica Vlade Crne Gore, kao i ministarka evropskih poslova.  

O tome svjedoče i članci crnogorskih medija iz pomenutog perioda. 

Iako nije u potpunosti jasno šta je motivisalo srpske medije da objave informaciju koja je bila aktuelna prošle godine, može se pretpostaviti da je u pitanju nastavak negativne kampanje protiv Marović koja je započela nakon što je bivša crnogorska ministarka prisustvovala opozicionom protestu u Beogradu. 

Izvještavajući o tome, portal Alo objavio je članak pod naslovom: „SKANDAL: Bivša ministarka Crne Gore došla da ruši Vučića – delila ANTISRPSKE SAVETE novom predsedniku Crne Gore“. 

Marović je bila meta dezinformacija i nedavno kada je par medija u Srbiji objavilo infromaciju da je ona savjetnica novog predsjednika Jakova Milatovića. 

Razmatrajući sve relevantne činjenice, zaključili smo da su srpski mediji nesumnjivo objavili staru informaciju koja se tiče sastanka Marović i Kurtija, pritom ne naglašavajući da se ne radi o aktuelnom događaju. 

Iz tog razloga, spornim člancima dali smo ocjenu “recikLAŽA“. 

Tu ocjenu dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

Edit: 27.6.2023.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article