Vojska nije na ulici zbog haosa, već da pomogne u borbi sa virusom

Dešavanja u regionu i Crnoj Gori, bilo da su politička ili vezana za pandemiju koronavirusa, popularna su tema regionalnih medija. Iz tema koje su aktuelne u medijima, ipak, često izniknu dezinformacije. Jedan od primjera ove pojave je i tekst koji je portal B92.net objavio 5. marta a koji je naslovljen: U tekstu su sumirane izjave …

425

Dešavanja u regionu i Crnoj Gori, bilo da su politička ili vezana za pandemiju koronavirusa, popularna su tema regionalnih medija. Iz tema koje su aktuelne u medijima, ipak, često izniknu dezinformacije.

Jedan od primjera ove pojave je i tekst koji je portal B92.net objavio 5. marta a koji je naslovljen:U tekstu su sumirane izjave crnogorskih zvaničnika povodom epidemiološke situacije u Crnoj Gori, a ukazuje se i na objavljeni video snimak kojim Vlada Crne Gore, odnosno premijer, poziva građane na poštovanje epidemioloških mjera i upozorava na moguće zaključavanje ako mjere ne daju rezultate.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori svakako je složena, imajući u vidu da je Crna Gora prva u regionu po broju aktivno oboljelih od COVID-19 i hospitalizovanih na 100 hiljada stanovnika. Ipak, naslov na portalu b92.net insinuira da je stanje dramatično, a okolnosti vanredne, pogotovo uz konstataciju da se radi o “haosu” i vojsci koja je na ulicama.

Pomenuti haos ne postoji, jer u Crnoj Gori vanredno stanje nije proglašeno, a svakodnevne životne aktivnosti se, uprkos velikom broju oboljelih, sprovode gotovo nepromijenjenom dinamikom, uz ograničenja i mjere koje obuhvataju osnovne mjere zaštite zdravlja, zabrane kretanja, okupljanja, ograničen rad trgovina, ugostiteljskih objekata… Stavljanje u isti kontekst postojanja navodnog haosa i prisustva vojske na ulici nije sasvim tačno, niti precizno, jer vojska nije tu ni zbog kakvog haosa ili vanrednog stanja, već da bi pružila doprinos u sprovođenju preventivnih mjera u sprečavanju širenja virusa.

Pripadnici Vojske Crne Gore raspoređeni su na više punktova u gradovima sa najvećim brojem oboljelih, gdje su građanima dijelili zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Iz Ministarstva odbrane su objasnili da je cilj aktivnosti vojske da se građani podsjete na poštovanje mjera i važnost pojedinačne odgovornosti:„Vojska u kontinuitetu daje svoj doprinos i ovom prilikom želi da uputi građane na značaj poštovanja mjera u trenutku kada imamo veliki broj zaraženih. VCG pokazala je da je uvijek uz svoje građane kada je najpotrebnije“.

Za angažovanje vojske, pojašnjeno je, nije potrebno proglašenje vanrednog stanja, niti odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost koji je glavnokomandujući kada je u pitanju Vojska Crne Gore. Ovo nije prvi put da je vojska angažovana da pomogne u sprečavanju širenja virusa, jer su od marta prošle godine pružali svoj doprinos kroz dekontaminaciju javnih površina, zdravstvenih ustanova, čuvanje karantina i obezbjeđivanje medicinskog transporta.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno i da Vojska Crne Gore nije tu da kontroliše sprovođenje mjera za suzbijanje pandemije COVID-19, već da svojim prisustvom podsjeti na važnost poštovanja mjera.

Zbog spornog tumačenja činjenica i navođenja čitalaca na pogrešan zaključak već u naslovu, ovu objavu ocjenjujemo kao “manipulisanje činjenicama”. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

B92: Manipulisanje činjenicama

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

08/03/2021

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama
In this article