Vojska nije na ulici zbog haosa, već da pomogne u borbi sa virusom

1238

Dešavanja u regionu i Crnoj Gori, bilo da su politička ili vezana za pandemiju koronavirusa, popularna su tema regionalnih medija. Iz tema koje su aktuelne u medijima, ipak, često izniknu dezinformacije.

Jedan od primjera ove pojave je i tekst koji je portal B92.net objavio 5. marta a koji je naslovljen:

U tekstu su sumirane izjave crnogorskih zvaničnika povodom epidemiološke situacije u Crnoj Gori, a ukazuje se i na objavljeni video snimak kojim Vlada Crne Gore, odnosno premijer, poziva građane na poštovanje epidemioloških mjera i upozorava na moguće zaključavanje ako mjere ne daju rezultate.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori svakako je složena, imajući u vidu da je Crna Gora prva u regionu po broju aktivno oboljelih od COVID-19 i hospitalizovanih na 100 hiljada stanovnika. Ipak, naslov na portalu b92.net insinuira da je stanje dramatično, a okolnosti vanredne, pogotovo uz konstataciju da se radi o “haosu” i vojsci koja je na ulicama.

Pomenuti haos ne postoji, jer u Crnoj Gori vanredno stanje nije proglašeno, a svakodnevne životne aktivnosti se, uprkos velikom broju oboljelih, sprovode gotovo nepromijenjenom dinamikom, uz ograničenja i mjere koje obuhvataju osnovne mjere zaštite zdravlja, zabrane kretanja, okupljanja, ograničen rad trgovina, ugostiteljskih objekata… Stavljanje u isti kontekst postojanja navodnog haosa i prisustva vojske na ulici nije sasvim tačno, niti precizno, jer vojska nije tu ni zbog kakvog haosa ili vanrednog stanja, već da bi pružila doprinos u sprovođenju preventivnih mjera u sprečavanju širenja virusa.

Pripadnici Vojske Crne Gore raspoređeni su na više punktova u gradovima sa najvećim brojem oboljelih, gdje su građanima dijelili zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Iz Ministarstva odbrane su objasnili da je cilj aktivnosti vojske da se građani podsjete na poštovanje mjera i važnost pojedinačne odgovornosti:

Za angažovanje vojske, pojašnjeno je, nije potrebno proglašenje vanrednog stanja, niti odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost koji je glavnokomandujući kada je u pitanju Vojska Crne Gore. Ovo nije prvi put da je vojska angažovana da pomogne u sprečavanju širenja virusa, jer su od marta prošle godine pružali svoj doprinos kroz dekontaminaciju javnih površina, zdravstvenih ustanova, čuvanje karantina i obezbjeđivanje medicinskog transporta.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno i da Vojska Crne Gore nije tu da kontroliše sprovođenje mjera za suzbijanje pandemije COVID-19, već da svojim prisustvom podsjeti na važnost poštovanja mjera.

Zbog spornog tumačenja činjenica i navođenja čitalaca na pogrešan zaključak već u naslovu, ovu objavu ocjenjujemo kao “manipulisanje činjenicama”. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

B92: Manipulisanje činjenicama

In this article