Starica u Hrvatskoj umrla zbog srčanog zastoja, a ne vakcine

1705

Od početka vakcinacije na društvenim mrežama se veliki broj smrtnih slučajeva, kako u region tako i inostranstvu, pokušava dovesti u vezu sa vakcinom protiv COVID-19.

Portal Srbin.info objavio je 26. februara tekst „Hrvatica primila vakcinu, srušila se i umrla!”. Tekst je podijeljen i putem njihove Facebook stranice.

U tekstu piše:

“U Starim Perkovcima, kod Slavonskog Broda jutros je umrla 88-godišnja žena, neposredno nakon što je primila vakcinu protiv koronavirusa. O celom slučaju obavešteni su Komisija Ministarstva zdravstva i Zavod za javno zdravstvo, kao i HAMED. Iz HZJZ-a i HAMED-a je saopšteno da njena smrt nema uzročno-posledične veze sa vakcinisanjem.”

Tekst je izvorno objavio lokalni portal iz Slavonskog Broda, SBplus.hr.

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) medijima je saopšteno da je smrtni ishod s primljenom vakcinom povezan vremenski, ali i ne i uzročno-posljedično.

Iz HALMED-a su objasnili da je sproveden hitan postupak ocjene, ali da klinička slika upućuje na srčani zastoj, iza kog je i ranije poznata ishemijska bolest srca. Isključeni su uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon vakcinisanja, odnosno isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije, a nijesu se razvili ni simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem. Takođe, isključena je mogućnost i medicinske greške, odnosno neodgovarajuće primjene vakcine.

Vakcinacija protiv COVID-19 ne smanjuje smrtnost od drugih uzroka, posebno imajući u vidu da prednost u vakcinaciji trenutno imaju starije osobe.  I tokom perioda vakcinacije mogući su smrtni ishodi uslijed drugih uzroka, koji će se u određenim slučajevima vremenski podudarati sa vakcinacijom. Iz HALMED-a napominju da u Evropskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83% starije od 65 godina.

Portal Srbin.info piše da “ovo nije prvi slučaj koji u Hrvatskoj povezuje smrt sa vakcinacijom”, ne navodeći dokaz za ovakvu tvrdnju, već naprotiv, kontradiktorno se pozivajući na primjere medijskih dezinformacija ili još uvijek neprovjerenih informacija o povezanosti vakcine sa smrtnim ishodima. Portal, bez obzira na demant nadležnih institucija u Hrvatskoj da smrt starice nije posljedica vakcinacije, naslovom navodi čitaoce na upravo takav zaključak.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Srbin.info: Dezinformacija SBplus: Dezinformacija

In this article