Izjava Saleha Abdula toliko se dopala Fejsbuk korisnicima da je iznova objavljuju i dijele na društvenim mrežama, a ne pitaju se da li je uopšte tačna.

Kada je dnevni list „Dan“ u martu 2017. godine objavio apel izbjeglice iz Jemena, Saleha Abdule, u rubrici „Riječ dana“, uz njegovu fotografiju i rečenicu “radije bih poginuo nego ostao da živim u Crnoj Gori”, ova priča postala je hit na društvenim mrežama. 

Nakon više od dvije godine, ista fotografija uz isti citat Saleha Abdule pojavila se na društvenim mrežama.

To nas je motivisalo da provjerimo da li je tačna izjava iz rubrike “Riječ dana” iz 2017. godine.

U crnogorskim medijima 2017. objavljen je apel Saleha Abdula, izbjeglice iz Jemena, u kojem se obratio i premijeru Kanade Džastinu Trudou tražeći da njega i njegovu porodicu izbavi iz teške humanitarne situacije koju preživljavaju u Crnoj Gori.

Na osnovu ovog apela, „Dan“ je objavio je tekst sa naslovom:

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

Još jednom pozivamo čitaoce sajta Raskrinkavanje.me da pažljivo čitaju i biraju koje informacije dijele na društvenim mrežama kako ne bi svjesno ili nesvjesno učestvovali u širenju dezinformacija. 

(Raskrinkavanje.me) 

Dan: Klikbejt