U dijelu domaćih i regionalnih medija primjetno je manipulativno izvještavanja o dešavanjima sa prostora Kosova i Albanija kojim se implicira stvaranje tzv. Velike Albanije

Portal IN4S objavio je 27. decembra 2018. godine tekst pod naslovom:

„Velika Albanija na velika vrata: Zajednička kontrola granice Albanije i KiM“

U tekstu se navodi da će od 1. januara 2019. na graničnim prelazima između Albanije i Kosova biti uspostavljena zajednička kontrola:

„Bitne promjene u graničnom upravljanju sa Kosovom. Dvojne kontrole će biti ukinute. Policija Albanije i Kosova zajednički će kontrolisati po načelu jedno zaustavljanje, jedna kontrola, kontrola na jednošalterskim sistemom. Vlada je donijela odluku za ovu bitnu promjenu, koja će olakšati slobodno kretanje između Albanije i tzv. Kosova“, kazao je albanski ministar unutrašnjih poslova Sender Leši.

Kao izvor informacije navedena je makedonska agencija MIA. Informaciju o zajedničkoj kontroli granica prenijeli su brojni regionalni mediji, uz prenošenje izjave albanskog ministra unutrašnjih poslova.

Tekst objavljen na portalu IN4S raspolaže istinitim informacijama.

Naslov, međutim, ne odgovara sadržini teksta i podržava teoriju o stvaranju „Velike Albanije“ bez ikakvog utemeljenja, budući da uspostavljanje zajedničke kontrole na graničnim prelazima nikako ne znači brisanje granica i stvaranje jedinstvene države, u ovom slučaju „Velike Albanije“, kako se naslovom pokušava implicirati.

Naime, uspostavljanje zajedničke granične kontrole nije novina, već praksa koja već duže vrijeme postoji u regionu. Tako, na primjer, i Crna Gora planira zajedničku kontrolu granice sa susjednim državama, među kojima je i Srbija

Na sličan način o ovom događaju izvještavao je i portal Volimpodgoricu.me koji je 3. januara objavio tekst naslovljen:

„CRNA GORA SLEDEĆA NA UDARU: Ramin POHOD NA BALKAN ima blagoslov Brisela“

U tekstu se navodi:

„Brisanje granica sa Kosovom očigledno je samo dio slagalice koja je na umu albanskom premijeru Ediju Rami, koji je u novogodišnjoj poruci svojim sunarodnicima rekao da je otvaranje granice sa Kosovom samo početak i da je u planu isti postupak kada su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka. Takva praksa, dodao je Rama, biće nastavljena sve do stupanja u EU. Rama je svoju izjavu ogradio evropskim vrijednostima o slobodi kretanja, ističući da će cio proces biti po kriterijumu Šengenskog sporazuma”.

Portal volimpodgoricu.me je ovim tekstom nastavio sa neutemeljenim tvrdnjama da zajednička kontrola granica vodi sprovođenju u djelo velikoalbanske ideje, pozivajući se na mišljenje i izjavu politikologa Dragomira Anđelkovića.

Anđelković tvrdi da će „prije ili kasnije Albanci nasrnuti na Crnu Goru, a ona neće moći sama da se odbrani, jer je posvađana sa svojim srpskim okruženjem i odsiječena od svojih srpskih korijena“, a da se albanski premijer Edi Rama „poigrava velikoalbanskom idejom, tako što je „pokriva“ evropskim principima“.

Kako portal Volimpodgoricu.me istinitu informaciju koristi samo kao polaznu tačku i, na manipulativan način, razradom teme u pogrešnom smjeru, čitaocu već u naslovu nameće zaključak, ovu objavu ocjenjujemo kao „manipulisanje činjenicama“. 

Istu ocjenu dobija i objava sa portala IN4S.net. 

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „manipulisanje činjenicama“ dobija medijski izvještaj koji koristi tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović)

IN4s: Manipulisanje činjenicama | Volim Podgoricu: Manipulisanje činjenicama